Трябва да ги щадим, защото всички очакват от тях на олимпийските игри, ако не златен медал, то поне сигурно класиране в тройката, призова Красен Кралев след днешното уводно заглавие на в. "Уикенд"

"Покрай трагедията с Цвети и всички мнения и спекулации в последните дни, ние забравихме за другите момичета от ансамбъла. Очакваме от тях много. Трябва да ги щадим, защото всички очакват от тях на олимпийските игри, ако не златен медал, то поне сигурно класиране в тройката. Нека се опитаме поне малко да ги запазим", призова спортният министър Красен Кралев във "Фейсбук".

Постингът му вероятно е предизвикан от днешното уводно заглавие на в. "Уикенд", според което Илиана Раева крещяла на гимнастичката:

"Тъпа крава, не ставаш за нищо!".

Седмичникът съобщава за ужасяващи казармени методи в отбора по художествена гимнастика и твърди, че шефката на федерацията успяла да внуши на крехката Цветелина Стоянова чувство за вина. Националката е вече 10-и ден в "Пирогов", след като направи опит за самоубийство в деня, когато отборът замина за европейското в Израел.

Виж още: Илияна Раева: Цвети не искаше да тренира от месец и половина

"Случил се е инцидент неприятен, тежък, много болезнен за нас като общество - елитен спортист да направи опит да посегне на живота си. Но и другите преживяват много тежко този акт на съотборничката си, страдат с нея. Те едновременно трябва да се справят с този проблем и

да се справят с огромните обществени очаквания,

които има към тях за предстоящите олимпийски игри, защото изискванията към тях няма да намалеят. Цялото общество ще очаква те да се справят успешно. Трябва да им помогнем, за да преодолеят този случай", апелира министърът на младежта и спорта.

Виж още: Любомира Казанова: Кълняха ме да сънувам Цвети всяка вечер

Според Кралев излизат много нечисти страсти и мнозина използват случая с Цвети, за да си върнат за нещо на някого.

"Това не е достойно. Ние като общество трябва да се справим с този проблем. Трябва да се изправим и да го решим всички заедно, а не да се хвърлят обвинения, без да се знае цялата фактология. Трябва да помогнем на Цвети, след като излезе от болница, да се възстанови, но имаме

да помогнем и на останалите момичета

Нека не забравяме тях. Те също страдат, те са се готвили много упорито в последните години и в момента, без да са виновни, са изправени в една ситуация, в която те като екип едновременно трябва да преодолеят драмата и трябва да се справят с агресията и с атаките от различни хора", напомня министърът и заключава:

"Почти нямам изявление през последните 18 месеца, в което да не апелирам всички федерации да наемат психолози в екипите си, защото зад успеха на всеки отбор, на всеки спортист в другите държави стоят цели медицински щабове: биохимици, физиолози, но основната роля имат психолозите. Това не е само превенция за случаи като този на Цвети.

Елитните спортисти са подложени на нечовешки психически натоварвания,

с огромни очаквания, с огромно напрежение, имат като личности своите колебания и би трябвало с по-голяма сериозност да се отнасят към този проблем.

Българската федерация по художествена гимнастика работи отдавна с психолог. Основното е че самият спортист трябва да поиска да води разговор с терапевтите. Той трябва да се съгласи, когато му кажат, че има нужда не само от психолог, да отиде и да потърси помощ. В България повечето хора смятат, че ако отидат на психолог, значи имат тежка патология."