Най-любопитното от историята на американския оригинал и международните му издания плюс някои от най-забележителните лица на корицата - начело с Дженифър Лорънс в юбилейния септемврийски брой

Септемврийският брой на "Вог", който по традиция е най-обемният през годината, отбелязва 125-годишнината на списанието с Дженифър Лорънс - не на една, а на цели четири корици.

Носителката на "Оскар", звезда от поредицата "Игрите на глада" и предстоящия хорър "Майка!", режисиран от гаджето й Дарън Аронофски е лице на "Вог" за трети път.

За юбилейния септемврийски брой тя е позирала пред Ани Лейбовиц (в червена рокля "Ралф Лорън"), Брус Уебър (в риза "Диор" на черно-бяла снимка), тандема Инес ван Ламсверде и Винуд Матадин (в златиста рокля "Версаче") и художника Джон Кърин, който я рисува с рокля, шапка и чанта от "Миу-Миу".

Виж още: Бийонсе влезе в историята с рокля за 12 бона

Списанието днес има славата на модна библия, 24,4 млн. читатели в световен мащаб и 42 млн. уникални посетители онлайн. Предлагаме ви още интересни факти от историята на "Вог", определян като "модна библия":

- Първият брой на "Вог" излиза в Ню Йорк на 17 декември 1892 г., струва 10 американски цента и е ориентиран към "заетите мъже", с фокус върху "обществото, модата и церемониалната страна на живота". На корицата е нарисувана дебютантка във висшето общество.

- Издателите от Condé Montrose Nast (днес "Конде наст интернешънъл") купуват списанието през 1905 г. и от седмично то става двуседмично. От 1948 г. се публикуват 20 броя годишно, а месечният цикъл на излизане се установява чак през 1973 г.

- Най-дебелият брой досега е от септември 2012 - 916 страници, когато на корицата е Лейди Гага, облечена от Марк Джейкъбс. Теглото му надвишава 2 кг.

- Два пъти на корицата са се появявали бременни жени. Първата (вляво) е рисунка на Хелън Драйдън от юли 1919 г., а втората - - Брук Шийлдс през 2003 г., фотографирана от Ани Лейбовиц на 14-ата си корица за списанието.

- Ана Уинтур е дългогодишна главна редакторка (първата й корица излиза през ноември 1988), но най-продължително време постът й е заеман от Една Уулман Чейз, от 1914 до 1952 г. Тя започва кариерата си в редакцията първо в пощенския отдел, а когато се издига, настоява персоналът да носи черни копринени чорапи и обувки с отворен връх.

Виж още: Кой всъщност вдъхнови "Дяволът носи "Прада"

- Невинаги на корицата са слагани фотографии - това се налага като неизменна практика едва през 1959 г. Преди това сред художниците, рисували корици за "Вог", е и самият Салвадор Дали. Той прави цели три корици, като през 1944 г. предлага и творческа интерпретация на главата.

Антиутопични пейзажи, нарисувани от Салвадор Дали за кориците на "Вог" през април 1944 (вляво) и юни 1939

- Първата цветна фотография на корицата е отпечатана през 1932 г., а неин автор е Едуард Стайхен.

- Средно в един брой на списанието има над 400 изображения, обяснява бившата вече главна редакторка на британския "Вог" Александра Шулман в книгата Unseen Vogue: The Secret History of Fashion Photography (изд. "Литъл Браун", 2002 г.). Списанието е дало тласък в кариерата на немалко прочути фотографи - от Сесил Бийтън до Марио Тестино.

- Три поколения жени застават на корицата в американския "Вог" през август 2004, когато Ани Лейбовиц събира в обща фотосесия "жените от фамилията Пресли": вдовицата на Елвис - Присила, дъщеря им Лиза-Мари и внучката Райли Киоу.

- Редакторката на американския "Вог" Даяна Вриланд, определяна като модната икона на ХХ век, снима най-скъпата фотосесия в историята на модата с участието на супермодела от 60-те Верушка фон Лендорф, заснета от Ричард Аведон. Говори се, че за повече от пет седмици престой в Япония с 15 куфара с дрехи редакцията платила 1 млн. долара, което днес, с отчитане на инфлацията, се равнява на 7 млн.

Виж още: "Вог Италия" празнува половин век

- Британският "Вог", който наскоро отбеляза своя вековен юбилей, е първото задгранично издание, а този януари трасира нова пътека с първия максимодел на корица - Ашли Греъм. Следва го френският "Вог Париж". През март т.г. именно там сложиха за първи път на корица трансджендър модел - Валентина Сампайо, фотографирана от Мерт Алас и Маркъс Пигот.

- Първият чернокож модел на корицата е Доняле Луна, муза на Анди Уорхол, която се появява през март 1966, фотографирана от Дейвид Бейли за британския "Вог". Осем години по-късно афро-американка се появява и в американското издание - Бевърли Джонсън.

- Сред имената, изиграли значима роля в историята на "Вог", има и едно турско - д-р Мехмед Фени Ага. Артдиректорът прави революция в естетиката на лъскавите списания. Той залага на чистия конструктивизъм, маха рамката от корицата, предпочита серифните шрифтове и въвежда повече взаимодействие между изображения и текст.

- Китайското издание започва да излиза през септември 2005, а на корицата е австралийският модел Джема Уорд заедно с две местни свои колежки. Оттогава насам тиражът е достигнал 1 361 288.

Виж още: Колективните корици на "Вог" - най-известните групови фотосесии

- Кейт Мос, днес на 43, има над 60 корици, от които близо половината са за британския "Вог". Там английският супермодел дебютира през март 1993 (вляво), а предпоследно беше фотографирана от тандема Мерт и Маркъс за априлския брой т.г.

Най-новата корица на британския "Вог" с Кейт Мос е за септември т.г., където Марио Тестино я снима заедно с Нора Атал, Иди Кембъл, Джийн Кембъл и друга ветеранка, Стела Тенант - като представителки на миналото, настоящето и бъдещето на топмоделите.

Виж още: Кейт или Кейт? Мос срещу Ъптън

- Топмоделът на 2016 г. Джиджи Хадид също е поставила рекорд - 16 международни корици на "Вог" в течение на 12 месеца, като за френското издание дори сваля всички дрехи...

Горе: Франция, Испания, Холандия, Германия; долу: Австралия, Бразилия, Италия, Китай

- Днес "Вог" има 22 международни издания. Списанието излиза на местните езици в държави от Япония до Украйна, а през март т.г. започна да излиза и Vogue Arabia, който се разпространява в арабския свят.

За двете черно-бели корици на първия брой Джиджи Хадид е снимана от тандема Инес и Винуд. Фотосесията обаче предизвика обвинения в лицемерие, защото топмоделът с баща палестинец и майка холандка носи фередже, без да е мюсюлманка.

- На корицата са се появявали и мъже, обикновено в дамска компания. Първият от тях - Ричард Гиър, позира за броя от ноември 1992-ра с тогавашната си съпруга, супермодела Синди Крофърд.

Виж още: Жизел напълно гола върху корицата на бразилския "Вог"

Предпочитана партньорка за силния пол в тези фотосесии е Жизел Бюндхен - през 1998 г. тя позира с Джордж Клуни, десетилетие по-късно - редом с баскетболиста Леброн Джеймс, а когато страната й е домакин на световното по футбол през 2014 г., е лице на бразилския "Вог" с настоящия най-скъп футболист в света Неймар.

- Освен Ким Кардашиян и Кание Уест, сред кориците с влюбени двойки се нареждат още Джиджи Хадид и Зейн Малик (екс-One Direction) през август т.г. Фотографирани от Инес и Винуд, топмоделът и попзвездата демонстрират как двойките изтиват разделителната линия между дамския и мъжкия гардероб.

- Юбилейният брой за 100-годишнината на американския "Вог" излиза през 1992 г., а корицата е заснета от Патрик Демаршелие. На общата снимка са събрани 10 топмодели, сред които Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, Синди Крофърд, Линда Еванджелиста, Ясмин Гаури, Татяна Патиц, Карен Мулдер.

Виж още: Най-красивият супермодел се завърна

Тогава спортно-елегантното облекло е последният писък на модата, обяснява Ана Уинтур - и те позират в бели ризи и бели джинси.

- Първата дама на САЩ Мелания Тръмп се появява на корицата още когато се жени за бъдещия президент, но предшественичката й Мишел Обама е лице на "Вог" цели три пъти през двата мандата, които прекарват в Белия дом.

Мишел Обама на първата си корица (вляво), март 2009 - и близо осем години по-късно, декември 2016, малко преди края на своя втори мандат в Белия дом

- В САЩ англичанката Джийн Шримптън е позирала за 20 корици на американския "Вог", а най-култовата й фотосесия е заснета от Уилям Клайн за априлското издание от 1963 г. Смятана за един от първите супермодели, тя си спечелва прозвището Лицето, а медиите я определят като емблема на 60-те години и най-красивото момиче на света.

- Никога не е късно за "Вог" - Тина Търнър е на 73, когато украсява корицата на германското издание, а през януари 2012 Мерил Стрийп, тогава 62-годишна, става най-възрастната жена, избрана за лице на списанието в САЩ.

Видео: 100-годишната старица, която стана модел във "Вог"

- Кучетата са били на 90 от близо 2850 корици на американския "Вог". Най-пресният пример е Вида, покойният йоркширски териер на Жизел Бюндхен през декември 2001.

Първата редакторка Джоузефин Рединг, която управлявала списанието от 1892 до 1900 г. и измислила името му, предпочитала животните пред модата - за което свидетелства корицата от 21 юли 1898 г.

Вдясно: Кейт Мос и Амбър Валета са делили корицата с три кученца през септември 1996, снимани от Стивън Мейзъл.

Виж още: Миньоните станаха модни икони

Източник: "Вог"