"Даяна Вриланд: Погледът трябва да пътува" (2012) е сред документалните филми на фестивала So Independent в София. Прожекции: 25 октомври от 18,15 в кино "Люмиер", 29 октомври от 18,30 в "Евро синема", 1 ноември от 19,15 в Дома на киното

Легендарната модна редакторка Даяна Вриланд (1903-1989), наричана "Императрицата на модата", има 50-годишна кариера, по време на която лансира ранния супермодел Туиги и няколко моделиери, а освен това съветва Джаки Онасис. Между по-известните нейни сентенции е например мнението й, че "бикините са най-голямото откритие след атомната бомба".

След четвърт век трудов стаж в "Харпърс базар" (1937-62 г.) тя става главен редактор на "Вог" за около десетилетие, но е уволнена оттам и на 70 години си намира нова работа - като консултант на музея "Метрополитън" в Ню Йорк, където и до днес се организират ежегодни модни експозиции.

Режисьорката на този документален филм, чиято премиера зад Океана бе в самия край на лятото, носи същата фамилия, защото е омъжена за нейния внук.