Репетициите вече започнаха, а само в Черния петък, 21 ноември, билетите за филмовото зрелище са с 20% по-евтини

По-малко от три седмици остават до кинозрелището Lord of the Rings in Concert, в което 250 музиканти озвучават на живо в София първата част от трилогията на Питър Джаксън в пълен синхрон с филма.

Инструменталистите вече репетират заедно, като към тях съвсем скоро се присъединят и петима техни колеги от три различни континента - Eвропа, Азия и Северна Америка.

Освен познатите имена, като швейцарския диригент Давид Райц и любимото сопрано на композитора Хауърд Шор Кейтлин Луск, сред гост-музикантите е Комале Акапко със своя цимбал, изключителен струнен инструмент, на който свирят по-малко от 30 души в цял свят.

Заедно с тях на концертния подиум в "Арена Армеец" излизат още Александър Пентин (тимпани) и цигуларят Мариан Краев в ролята на концертмайстор, които ще бъдат гръбнакът на огромния оркестър. 

"От Ню Йорк получихме 9-килограмовата партитура на диригента Давид Райц, която пристигна заедно с нотите на всички музиканти, общо над 130 кг. Задачата на диригента в този спектакъл е много сложна, тъй като, освен партитурата, той трябва да следи на екрана пред себе си и филма на Питър Джаксън", коментира съорганизаторът Петър Димитров от P&P events.

Музикантите от симфоничния оркестър на Българското национално радио (БНР) вече репетират заедно, а диригентът и солистите се присъединяват към тях съвсем скоро.

Българската публика е първата в Източна Европа, която има шанса да види симбиозата между тези две изкуства във формат Movies in Concert, който обединява музиката и киното.

"Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" ще се прожектира на огромен екран, с български субтитри и HD качество, а за перфектния звук във всяка точка на залата ще има множество закъснителни линии, обясняват организаторите. 

Виж още: 10 малко известни факта за "Властелинът на пръстените"

Филмът е номиниран за 13 награди "Оскар" и композиторът Хауърд Шор е сред отличените, заедно с оператора Андрю Лесни, гримьорите и екипа по специалните ефекти. Актьорска номинация за поддържаща роля като Гандалф Сивия получава сър Иън Маккелън, който озвучава и тази видеопокана за концерта.

Само в световния ден на отстъпките Black Friday, на 21 ноември, билетите са с 20% отстъпка и могат да бъдат закупени на по-ниската цена от касите на НДК и "Арена Армеец", веригите "Германос", OMV, "Изипей" и мрежата на "Ивентим" в цялата страна - http://bit.ly/LOTRinConcert-tickets.

Можеш да се включиш и в жребия за двете покани за двама, ако отговориш правилно на следния въпрос в полето за коментари по-долу (със своя истински "Фейсбук" профил):

С кой филм композиторът Хауърд Шор печели първия си "Оскар" за оригинална музика?

а) "Задругата на пръстена" (2001)

б) "Хюго" (2011)

в) "Завръщането на краля" (2003)

Чрез томбола изтеглихме двама от вас, които са отговорили правилно на въпроса по-горе.

Печелившите:

1. Petq Nenova

2. Карин Ташева

С печелившите ще се свържем във "Фейсбук", за да уточним как ще получат наградата си. Пропускът важи за двама.