Да се постави началото, обикновено е най-трудната част от реализирането на даден проект. Но успешното развитие на идеите, видимите положителни резултати и всеобщото одобрение – това осмисля всяко усилие

След първата си година усилен труд, Софтуерният университет безспорно заслужава да празнува!

В края на февруари 2014 г. първият български университет за практическо обучение на софтуерни инженери отвори врати за бъдещите си студенти. Като една качествена алтернатива на висшето образование в България, СофтУни подготвя младите IT специалисти за реалните изпитания на трудовия живот. 

Не за училището, а за живота учим, мъдро е заключил Сенека. Това е и мотото на MT&M College– един от университетските партньори, които дават възможност за диплома за висше образование на студентите (други такива са Бургаският и Варненският свободен университет). Мнозина са вече записалите се към едно- или двугодишните им учебни програми.

Студентите, които през изминалата година успяха да стартират своята кариера, са доказателство за ефективността на учебната система. А дотук преминатите нива са само две.

След цялостното двугодишно обучение и шестте нива (3 базисни и 3 по-тясно специализирани) от СофтУни ще си тръгнат едни отлични софтуерни специалисти, конкурентоспособни на световните пазари.

На 8 октомври 2014 г. официално беше открита учебна година за втория випуск в СофтУни. Заедно със започването на следващото ниво за софтуерните "ветерани", към университета се присъедини и втора група от начинаещи. 

Общият брой на курсистите от двата випуска възлиза на 700 души, като бройката се увеличава със всеки нов прием. Специален гост на събитието беше президентът на БългарияРосен Плевнелиев. Той изказа възхищението и пълната си подкрепа към иновативния университет.

Качествената практическа подготовка в СофтУни е причина и за множеството партньорства с едни от най-добрите български и световни компании в сферата на информационните технологии. Тук студентите получават не само знания и умения, но и шанс лесно да достигнат до работодателите, за да демонстрират способностите си. 

Софтуерният университет е и мястото, където компаниите сами търсят своите бъдещи попълнения и дават идеи за курсове в направления с необходимост от кадри. 

СофтУни разполага с онлайн платформа, която позволява на работодателите да публикуват обяви, насочени единствено и само към студентите на университета.

Отлична възможност за начинаещите IT специалисти е менторската програма на СофтУни. При всяка екипна задача студентите от присъствената форма на обучение (съществува и онлайн алтернатива) получават ментор – представител на една от компаниите партньори на Софтуерния университет. 

Това е човек, който не само съветва и напътства студентите, но и ги наблюдава. Вероятността най-добре справилите се със задачата да бъдат наети на работа, е огромна.

От януари най-блестящите студенти ще имат и възможността за пълна стипендия и осигурено работно място след завършване на обучението си. Този великолепен шанс ще им бъде предоставен от фирмите, които ще спонсорират избрани студенти, за да ги превърнат в перфектните бъдещи членове на екипите си.

В началото на следващата година се очаква още една промяна – адресът на СофтУни ще бъде сменен. Новата сграда ще се намира в близост до Интерпред и по-важното – на броени минути от метростанция "Жолио Кюри", което ще улесни придвижването на голяма част от студентите. 

Облагодетелстван от промяната ще бъде и новият (трети) випуск, който ще започне обучението си през януари.

Вече стартира записването за подготвителните курсове по "Основи на програмирането", които целят да подготвят бъдещите студенти за следващия прием, които стартират обучението си през май 2015 г. 

Всички желаещи могат да се запишат на softuni.bg/apply

Да не забравяме и че удоволствието, екипната работа и добрите комуникативни способности са важна част от изграждането на успешния специалист във всяка една област. 

В СофтУни студентите разполагат с възможността да участват в семинари на разновидна тематика и множество отборни задачи, да посещават курсове по социални и аналитични умения

Полезни бяха и двете тридневни конференции в Боровец – комбинация от обмен на знания, тимбилдинг и групова забава.