Очертава се важна победа - ГЕРБ са на път да отложат промените, касаещи частните пенсионни фондове, написа във "Фейсбук" Мартин Димитров от Реформаторския блок

Разумът започва да надделява, всички мерки за промяна на пенсионната система ще се обсъждат до март месец, съобщи в социалната мрежа депутатът. 

Припомняме ви, че Реформаторите категорично заявиха, че няма да подкрепят предлаганата от ГЕРБ пенсионна реформа. Категорично против нея са й от АБВ. Единствените, които безрезервно подкрепят така предлаганите от ГЕРБ промени в пенсионната система са депутатите от ДПС.

Виж още: Президентът поиска дебата за пенсионната реформа да се отложи

Цветан Цветанов, шефа на групата на ГЕРБ, оповести изненадващо по време на председателски съвет тази сутрин, че партията му ще отложи предложените спорни промени за пенсионните осигуровки, които не се харесват на коалиционните партньори.

Бившият вътрешен министър добави, че обсъждането и приемането в пленарна зала на всички текстове, свързани с прехвърлянето на пенсионни осигуровки в Националния осигурителен институт (НОИ), се отлагат за март

ГЕРБ няма да оттегли предложението за пенсионната реформа, което предизвика сътресения във властта и уличен протест, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след заседанието на парламентарната група на ГЕРБ, предаде агенция "Фокус".

Горанов обясни, че между 1 януари и 31 март сегашното предложение ще бъде подобрено, а при гласуването на бюджета за държавното обществено осигуряване точката ще присъства.

То е влязло в зала и ще бъде гласувано и няма промяна в позицията на ГЕРБ, заяви Горанов.

"Между 1 януари и 31 март сме готови в дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане от НОИ в частните фондове и максимална гъвкавост, така че да се гарантира едно – принципа на свободен избор в кой модел на осигуряване да се гарантират пенсионните правила", посочи финансовият министър.

"Няма лични партиди, но НОИ ще знае във всеки един момент колко пари е получил от лицата, когато те са направили своя избор. Не съществува технологична пречка да се върне същата сума в избран от тях универсален пенсионен фонд, коментира Горанов. 

Той не уточни дали в НОИ би имало пари това да се случи при желание на осигурения.

"Няма национализация, няма административни решения, няма натиск. Ще гарантираме още по-голяма свобода на избора, защото има обвинения към нас, че еднократното решение не е справедливо достатъчно", коментира той и даде за пример, че в други държави този въпрос е решен по много по-недемократичен начин.

Ние даваме максимален избор хората сами да носят отговорност за действията си, каза още Владислав Горанов като отбеляза, че срокът в, който този избор може да бъде направен от вече осигуряващите се, е до датата на пенсиониране.