1,5 млрд. лв. е бюджетът на София за 2015-а

На 2 млн. души, които редовно пътуват и посещават хотели по цял свят, били помолени от сайта за хотелски резервации Hotel.info да гласуват за най-добрите места за отсядане. 

Резултатите са повече от изненадващи, информират от британския вестник "Дейли мейл".

Топ 15

Прага оглавява класацията със среден рейтинг от 7,97. Лисабон е на второ място със 7,89, а Рига има 7,87 точки. 

Португалската столица глези гостите си с мек климат и много привлекателни гледки като стари крепости и сгради, внушителни църкви или асансьор, свързващ двете части на града. 

Останалите градове в топ 15 са Будапеща, Варшава, Берлин, Банкок, София, Виена, Дубай, Шанхай, Мадрид, Пекин, Загреб и Букурещ.

От другия край на класацията

На дъното на класацията е Ню Йорк, чиито хотели предлагат най-лошо качество срещу съответните пари с 5,95 точки от посетителите.

Следват Рио де Жанейро, Копенхаген, Москва, Осло, Амстердам, Лондон, Сидни, Стокхолм, Цюрих, Берн, Сингапур, Париж, Сао Пауло и Хонкног.

Увеличават се пътниците на Летище София

Ноември е един от най-слабите месеци във въздушния транспорт, но въпреки това Летище София отчита общо 263 564 пристигнали и заминали пътници, което е с 4,7% повече в сравнение с 2013 г.

Пътувалите по международни редовни линии за периода са 251 140 (+5%), като най-голямо увеличение на превозените пътници спрямо ноември 2013 г. отбелязват Wizz Air, Lufthansa, LOT, Turkish Airlines, Qatar Airways, British Airways.

Общо 9 975 са пасажерите по вътрешни линии, с 5% по-малко от предходната година.
Общият брой на излетелите и кацнали самолети на Летище София през ноември 2014 г. е 3 112 спрямо 3 104 за миналогодишния период. 

Българските превозвачи са осъществили 29% от самолетния трафик, а чуждестранните – 71%

През изминалия месец на Летище София са обработени общо 1 588 т товарни и пощенски пратки, което спрямо ноември миналата година представлява ръст от 11,5%.

1,5 млрд. лв. за София

1,5 млрд. лв. е бюджетът на София за 2015-а. Инвестиционната програма на общината е за над 700 млн. лева. 

Сред приоритетите са завършване на завода за боклук, разширенията на метрото до летището и Бизнес парка, обновяване на градския транспорт. Въпреки тази програма, данъците и таксите няма да се повишават.

"Консервативен, но не по-малко амбициозен от миналогодишния. Така може да се определи столичния бюджет за догодина. И през 2015 г. основният акцент е "развитие". С капиталова програма за 705 млн. лв., 319 от които – европейски средства. С този бюджет ще успеем да осигурим устойчиви инвестиции в ключови сектори за града. Като инфраструктура, образование и екология", заяви пред БНТ Йорданка Фандъкова.

По думите й въпреки мащабната инвестиционна програма размерът на данъците няма да се променя. Разчита се на повишаване на събираемостта - 258 млн. лв. от налози и 299 от такси, посочи столичният градоначалник.

Близо 90 млн. лв. са предвидени за ремонт на основни улици и булеварди: "Цариградско шосе", "Дондуков", "Витошка", "Монтевидео". 

Започва и строежът на кръстовищата на две нива при бул. "България" и "Гешов" и "П. Яворов" и "Ст. Михайловски". 

Чакат се 80 нови автобуса. Ще заработи и нова система за поддържане на улиците в града.

След години чакане през есента на 2015 г. ще заработи и заводът за преработка на отпадъци до гара Яна. Продължава изграждането на когенерацията за производство на ток към "Топлофикация".

Ще се строят и 8 нови детски градини и едно училище.