Супермоделът празнува половинвековен юбилей на 20 февруари, а междувременно позира в пролетно-лятната колекция на Balmain с колежките си Клаудия Шифър и Наоми Кембъл

Родена на 20 февруари 1966 г. в ДеКалб, щата Илинойс, Синди е сред шепата супермодели, които нашумяват в началото на 90-те. В топ 10 са още сънародничката й Кристи Търлингтън, германките Клаудия Шифър, Надя Ауерман и Татяна Патиц, британката Наоми Кембъл, канадката Линда Еванджелиста, холандката Карен Мюлдер и италианката Карла Бруни, към които по-късно се присъединява още една "мома англичанка" - Кейт Мос...

Виж още: Дъщерята на Синди Крофърд също стана модел

Броят на кориците, които е красила, наброява няколкостотин, като на една от тях дори е дегизирана като Джордж Уошингтън. Името й остава в историята и с комплекса гимнастически упражнения, които издава на видео. През 1994-та тя печели по 7 млн. долара годишно, а "Венити феър" я поставя на корицата си под заглавие "Синди ООД".

В най-активните си години тя се възползва максимално от славата: води предаване по MTV (House of Style), снима се в екшън филм ("Честна игра"), жени се за кинозвезда (Ричард Гиър). Събличала се е за сп. "Плейбой" през 1988 и 1998 г., като и двата пъти я снима топфотографът Хърб Риц.

Крофърд започва кариерата си като модел на 16, когато фотограф я снима за местния вестник. Не й е било лесно да убеди родителите си, защото по онова време баща й смятал, че манекенството е евфемизъм за проституция.

Тийнейджърката Синди Крофърд на вестникарска изрезка от своята първа фотосесия, заснета от Роджър Легел край басейна в дома на тогавашното й училищно гадже. Снимка: Roger Legel / Rizzoli

По-късно е приета да учи инженерна химия, но се отказва от висшето образование заради модния подиум. Бенката над горната й устна се превръща в нейна емблема, макар че в далечната 1987 г. от британския "Вог" предпочитат да я изтрият.

От 1998 г. е омъжена за предприемача Ранди Гербер, също бивш модел, от когото има син и дъщеря. Понастоящем лансира собствени колекции за обзавеждане на дома, козметика, цели бански, бели ризи и къси дънкови панталонки. Неотдавна се снима в клипа на Тейлър Суифт Bad Blood, провъзгласен от MTV за музикално видео на 2015 г.

Най-новата й рекламна фотосесия, съвместно с Клаудия и Наоми, е заснета от Стивън Клайн за пролетно-лятната колекция на френската модна къща Balmain - дело на дизайнера им Оливие Рустейн, който също позира с триото супермодели.

Фотогалерия: Цялата фотосесия на Клаудия, Синди и Наоми за Balmain, пролет-лято 2016