Мъжът си има специален документ, който удостоверява зависимостта му от тежкия стил

Швеция за пореден път доказа, че е една от най-социалните държави, след като властите отсъдиха на 42-годишен мъж да получава инвалидна пенсия заради пристрастеността си към метъл музиката. Няколко лекари са определили, че Роджър Тюлгрен има тежка зависимост към твърдата музика и така той вече може да кандидатства за държавни помощи и да се отдаде на "лечение", пише Webcafe.

Инвалидност, защото е обсебен от метъла като стил

Тюлгрен, от 10 години вече се опитва да легитимира обсебеността си от метъла, която му пречи да има нормална работа.

"Класифициран съм като инвалид. Разговарях с трима психолози и те единодушно решиха, че манията ми трябва да бъде официално призната, за да не бъда дискриминиран", разказва той.

Обсесията на шведа се изразява до голяма степен във външния му вид - дълга черна коса, множество татуировки и аксесоари с черепи и пресечени кости.

Виж още: Зависимостта между интелекта и музиката, която слушаме

Неравнопоставен на пазара на труда

"Подписах документ, в който се казва, че съм принуден да изразявам своят метъл стил, което ме поставя в трудна ситуация на пазара на труда, както и че имам нужда от допълнителна финансова помощ. Вече мога да ходя на интервюта за работа с дрехите, които искам, и просто да представям този документ", допълва фенът.

В момента той работи като мияч на чинии на половин работен ден в ресторант в Хеслехолм, град в южната част на Швеция, но вече ще получава и инвалидна пенсия. Работодателят му е позволил на Тюлгрен да облича както поиска, да слуша любимата му музика в работно време, както и да ходи на концерти, когато пожелае.

Виж още: По какво личи, че една държава е добра за живот? Слуша се метъл

Самият маниакален фен годишно посещава около 300 концерта. Твърди, че е запален по метъла от 2-годишна възраст, когато брат му се върнал у дома с албум на Black Sabbath.

Реакциите в интернет се оказаха предимно положителни и в подкрепа на зависимия фен. "Няма по-шведско нещо от това", коментират в социалните мрежи.