Който е гладен, яде. Който не е - в повечето случаи също яде. Изглежда много хора са се отучили да се вслушват в биологичния си глад

Ако го правят, не само в правилното време ще ядат правилната храна, но и ще спрат навреме, когато се заситят. Който отдавна не е изпитвал истински глад, нека просто почака. Ще го усети в един момент - най-късно, когато стане нервен и ръцете му започнат да треперят, информира Woman.bg

Яжте само когато сте наистина гладни, и то храни, които обичате и понасяте добре

съветват хранителни експерти. 

Виж още: Как променяме вкуса си към храната

Организмът се е научил през годините коя храна какви вещества му доставя. Ако заситите глада с храната, която ви се яде в този момент, ще се почувствате добре и сити и няма да преядете. И няма да качвате излишни килограми. Все повече хора са с наднормено тегло. 

Но защо ядем толкова много - защото не се грижим за тялото си или защото тялото не знае кое е здравословно за него? 

Учени предупреждават, че усещането за глад се губи в нашето общество. Причината е в комплексното регулиране на апетита, глада, яденето и усещането за ситост. В центъра на това регулиране е хипоталамусът - част от междинния мозък. Той получава информации от тялото и управлява чувството за глад и ситост. 

Лептинът - хормон от мастната тъкан, е един вид измервач на енергия - той съобщава на хипоталамуса състоянието на енергийните резерви на организма. Хормонът грелин пък, който се произвежда в стомаха, е с по-ниска концентрация веднага след хранене, след което тя отново се повишава. 

И други фактори играят роля - ниското ниво на кръвна захар, хормонални процеси и загубата на телесна топлина

По време на хранене рецептори следят дали стомахът е достатъчно пълен и изпращат сигнали за ситост към хипоталамуса. Заедно с тези неврофизиологични процеси и съвсем други неща влияят върху чувството за глад и ситост: миризми, вкус, съдържание, температура, форма и цвят на хранителните продукти.

Виж още: СЗО призова да намалим употребата на захар