Малките деца не обичат маслини, не понасят френско сирене, чесън, скумрия. Списъкът може да продължи до безкрайност. А когато пораснат, с охота ядат храни, които в детството им са били в списъка на най-омразните

Средната възраст, на която хранителните предпочитания се променят е 22 години. Едва тогава човек оформя окончателно вкуса си и е склонен да хареса по-сложни комбинации и пикантни продукти като например

козе сирене, чили сос и авокадо

установи проучване на екип британски експерти по храните под ръководството на д-р Керън Пол, информира в. "Уикенд". 

Общо около 20 различни продукта, които не са били особено любими, стават по-привлекателни, но едва след 20-ата година. Сред тях са скумрията, синьото сирене, пармезанът и пикантното къри. 

Това се дължи основно на промяната в чувствителността и намаляване броя на вкусовите рецептори. 

Малките деца обичат по-сладки храни, защото майчината кърма е богата на захари и мазнини

Те имат около 30 хил. активни вкусови рецептора в устата си. Затова възприемат всички храни по-остро и осезаемо в сравнение с възрастните. 

Освен вкусовите луковици на много места в устната им кухина има вкусови рецептори, които стигат до гърлото. Най-много те са при бебетата и постепенно с израстването чувствителността намалява и усещането за вкус идва предимно от езика. 

Така с възрастта вкусът еволюира и в устата ни остават едва 1/3 от вкусовите рецептори

като повечето от тях са разположени върху езика. Това обяснява защо едва тогава започваме да предпочитаме по-силни вкусове.

В списъка с "храните за пораснали" са още чесънът, хрянът, фасулът и киселите краставички. Други вкусове, които не радват небцето на малчуганите, са стридите и мидите, които се преоткриват след 24-годишна възраст. Година по-късно има шанс маслините да ни станат любими.