Кои са негативните черти на това да имате повече интелектуален багаж от всички други в стаята

Да си умен по принцип е прекрасно. Интелигентните хора са уважавани заради капацитета си, способността си да мислят (често извън рамките), да намират решения и т.н. Като цяло е едно прекрасно качество, което си заслужава всички усилия. Има ли обаче недостатъци това да си умен? 

Както всяко нещо по света - да, има. В популярния сайт Quora бил зададен въпрост: "Кога интелигентността става проклятие?". В получените над 100 отговора се очертали шест повтарящи се недостатъка на това да имаш блестящ интелект. Ето кои са те: 

Рационална мисъл вместо емоции

Когато си крайно интелигентен, най-често подхождаш към ситуациите осмисляйки рационално ситуацията, вместо от гледната точка на емоциите. А това не винаги е хубаво. Така на практика самите емоции закърняват и човек не може да ги изживее пълноценно. Да, интелигентният човек разбира какво усеща, защо го усеща и дори може да опише на друг човек, но го няма самото изживяване на емоцията. 

"Това е чест проблем при умните хора, особено при онези, които са високо вербални. Те използват думите като димна завеса и всичко е по-ефективно, когато думите са истински. По-малко способните да артикулират хора са склонни да намират отдушник чрез физическото. Те викат, удрят, ритат, бягат, пищат, плачат, танцуват, скачат от радост... Аз обяснявам. И когато приключа с обясненията, всичко което съм обяснил все още е заседнало вътре в мен, само че сега вече то има и етикет", коментира Маркус Гедулд. 

Наблюденията му подчертават разликата между когнитивните умения при високо интелигентните личности и емоционалните умения на човека. Учените не могат да кажат със сигурност дали и как двете са свързани, но интересно изследване предполага, че високата емоционална интелигентност компенсира ниски умствени възможности, поне на работното място. С други думи, хората, които са суперинтелигентни изглежда може да не се нуждаят от добри емоционални умения, за да решават проблеми. 

Виж още: На коя възраст умът ни е в най-добра форма

Завишените очаквания

Особено неприятен е онзи момент, когато хората очакват от теб да си едва ли не гений във всички области на интелектуалния труд, а не само в твоята собствена. Ето защо понякога най-интелигентните нямат с кого да си поговорят за своите слабости и нормалната си човешка несигурност. Изпадат в паника и недоумяват какво ще се случи, ако не направят топ представяне. Интелигентността ги прави толкова предпазливи да не се провалят, че понякога не могат да си позволят да поемат дори и най-дребния риск - от страх какво би се случило, ако загубят. 

В статия на PsychologyToday.com по темата "Умно родителство за умни деца" автори пишат, че родителите като цяло са по-тревожни за представянето на децата си, когато децата им са показали вече, че са умни и имат добри оценки в училище. За съжаление, обаче, това води до проблема, че родителите започват да се фокусират повече върху какво правят умните им деца, вместо върху какви хора са. 

Липса на реална представа за тежкия труд

Ако си много интелигентен, може да не се научиш да цениш тежкия труд. Редица отговори в допитването на Quora споменават, че най-интелигентните личности се чувстват едва ли не все едно могат да минат по-леко и с по-малко усилия от всички останали. Но високото IQ не винаги означава по-пряк път към успеха. И най-интелигентните може никога да не развият упоритостта и постоянството, които се изискват, за да успеят в нещо. Според Кент Фунг "интелигентността става проблем, когато тези, които я имат, открият рано в живота, че те няма нужда да работят толкова усилено, за да са в крак, и така никога те не развиват добра работна етика". 

Виж още: Три причини интелектът да ви пречи в любовта

Околните се дразнят

Хората може да се дразнят, че интелигентният човек ги поправя в ежедневен разговор. Интелигентните трябва да бъдат много чувствителни към този факт и да знаят, че околните може да се почувстват засрамени и обидени от корекциите им, дори да са с най-добри намерения. 

Прекаленото мислене

Много интелигентните личности са склонни да премислят прекалено нещата. Да анализират прекомерно. Те прекарват твърде много време в съзерцаване и размисли. Може да станат прекалено сантиментални, опитвайки да открият екзистенциално значение в абсолютно всяка концепция и всеки дребен житейски опит. "Осъзнаваш колко умиращо е всичко и че нищо всъщност не означава нещо. Ти търсиш отговори и това те подлудява", пише Акап Ладха. 

Наистина, в обширно отразено проучване, публикувано през 2005 г., се оказва че вербалната интелигентност наистина е свързана с повече тревоги и размисъл. От практична гледна точка може да се окаже че при цялата тази настойчивост, на интелигентните хора може да им стане много трудно да правят избори. Разбирането на потенциалните последствия от изборите, особено тенденцията да се преанализират възможните последствия от тях, може да накара човека така и да не посмее да вземе някакво решение. 

Виж още: В кой от 7-те вида интелигентност е вашата сила?

Ефектът на Дънинг-Крюгер

Интелигентните хора разбират колко много не знаят. И това е недостатък. Понякога те започват да си мислят (колкото повече познание натрупват), че може никога да не успят да научат нищо. "Интелигентността е проклятие, когато... колкото повече знаеш, толкова повече чувстваш че не знаеш", посочва Майк Фаркас. Той цитира класическото проучване на Джъстин Крюгер и Дайвид Дънинг, които открили, че колкото по-малко интелигенттен е човек, толкова повече той надценява умствените си способности. И обратното. 

Източник: "Бизнес инсайдър"