Тим Кук афишира сексуалната си ориентация с есе, публикувано в "Бизнесуик"

"Тим Кук проговори, ясно и открито" - така е озаглавен текстът от главния изпълнителен директор на "Епъл", който оглави технологичния гигант след смъртта на Стив Джобс през 2011 г. и оттогава е сред най-влиятелните личности в IT бранша.

В есето "Гордея се, че съм гей", поместено в едно от водещите икономически издания в света, "Бизнесуик", той пише:

"По време на професионалната си кариера съм се опитвал да поддържам право на личен живот. Произходът ми е скромен и

не се опитвам да привличам вниманието върху себе си

"Епъл" така или иначе е сред най-зорко наблюдаваните фирми по света, а аз предпочитам фокусът да бъде насочен върху нашите продукти и невероятните неща, които клиентите ни постигат с тях.

Същевременно имам силна вяра в казаното от Мартин Лутър Кинг, че "най-наложителният въпрос, който човек задава през целия си живот, е:

"Какво правиш за другите?"

Често предизвиквам себе си с този въпрос и вече съм осъзнал, че желанието ми да пазя личния си живот ме препъва и ми пречи да върша по-важни неща. Така стигнах до днешния ден.

От години съм бил искрен с много хора относно сексуалната си ориентация. Много мои колеги в "Епъл" знаят, че съм гей и това не води до по-различно отношение към мен. Разбира се, имам късмета да работя за

компания, която обича творчеството и иновациите

и е наясно, че те могат да процъфтяват само когато приемаш радушно различията между хората. Не всеки има този късмет.

Аз никога не съм отричал своята сексуалност, но и досега не съм я признавал публично, така че нека бъда ясен: Гордея се, че съм гей, и смятам това за една от най-големите привилегии, с които Бог ме е дарил", заявява шефът на "Епъл".

53-годишният Кук е вероятно най-видната ръководна фигура

в бизнеса, която разкрива сексуалната си ориентация, коментира "Ню Йорк таймс". Най-голямата американска организация за защита правата на ЛГБТ общността приветства излизането му на светло.

"Заявеното от Тим Кук днес ще спаси безброй човешки животи. Той винаги е бил пример за подражание, но днес милиони хора по земното кълбо ще черпят вдъхновение от тази различна страна на личността си, която той показа."

"Не се смятам за активист,

но осъзнавам колко много полза съм извлякъл от жертвите, които другите хора са правили. Така че ако някой чуе, че шефът на "Епъл" е гей, и това помогне в собствената му вътрешна борба за идентичност или донесе утеха на някой, който се чувства самотен, или вдъхнови хората да настояват за равноправие - тогава значи си е струвало да пожертвам своето право на личен живот", пише още Тим Кук.

По-рано тази седмица с есе в британския в. "Гардиън" фронтменът на R.E.M. Майкъл Стайп направи равносметка на 20-те години, откакто се афишира като гей през 1994-та, когато групата беше на върха на славата.

Майкъл Стайп на премиерата на филма "Дракула неразказан", чиято звезда Люк Евънс не крие, че е гей още от зората на кариерата си