Хоби-готвач от третия сезон на шоуто включил в гурме блюдото си т.нар. "каролинска смърт"

В опит да впечатли журито на "Мастършеф" с иновативен и интересен прочит на популярно ястие, участник в третия сезон сервира на Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев най-лютата чушка в света - Carolina Reaper (букв. - "каролинска смърт").

С надеждата именно тя да го приближи към титлата и 100-те хил. лева, претендентът за най-добър хоби-готвач в България буквално подпалил сетивата на арбитрите и покачил напрежението на снимачната площадка, разказват от екипа на шоуто, което се завръща в ефир от 27 февруари.

Виж още: Успехът и мечтите на първата вегетарианка мастършеф

Чушката, "взривила" кухнята на "Мастършеф", e сертифицирана като най-лютата в света от Книгата на световните рекорди "Гинес" през 2013 г.

Създадена е от Ед Кюри чрез кръстосване на сортовете Naga Viper и сладко хабанеро, а названието й се дължи на формата на опашката й - напомняща косата, с която е изобразявана Смъртта (Grim Reaper).

Има плодов, сладък вкус с лек аромат на канела и шоколад.

Използвана в минимално количество като съставка, тя изнeнадала дори опитните професионалисти от журито с дълготрайния си ефект върху цялото тяло, който може да продължи до три часа.

Лютивината на чушките се измерва в единици по скалата на Сковил, а средната лютивина на "каролинската смърт" възлиза на 2 млн. единици. Активната съставка, която придава специфичния вкус на лютите чушки, е капсаицинът.

Виж още: Девет любопитни факта за лютивите храни

Скалата на Сковил започва от сладките чушки и камбите (0 сковила) и завършва с 16 млн. сковила, които представляват чистата проба капсаицин. За сравнение - лютият сос табаско се измерва в 7000-8000 Сковил единици. Това прави чушката Carolina Reaper толкова люта, колкото лютивия спрей за самозащита или сълзотворния газ, който полицията използва за разпръскване на тълпи.

"Бащата" на Carolina Reaper Ед Кюри признава, че интересът му към лютите чушки става сериозен, след като разбира, че капсаицинът има потенциала да лекува ракови заболявания. Това откритие го кара да дари половината от реколтата си за медицински изследвания.

Освен че ускорява метаболизма, подобрява храносмилането и има противовъзпалително действие, активното вещество в лютите чушки предизвиква производството на хормона на щастието - ендорфин. При консумацията им езикът изпитва болка, мозъкът отделя от обезболяващия хормон, за да го успокои, а крайното усещане е щастие и доволство.

Източник: Би Ти Ви