Британският заложник, който се снима за спомен с похитителя на египетския самолет, предизвика вълна от коментари...

Какво правите, когато пътувате зад граница и се окажете в плен на похитител, който твърди, че носи колан с експлозиви?

26-годишният Бен Инс от Абърдийн, Великобритания, успял да запази самообладание дори след като се оказал един от последните заложници на Сейф ел-Дин Мустафа, който онзи ден отвлече самолет на египетските авиолинии и го принуди да се отклони от курса, приземявайки го в Кипър.

След като световните медии отразяваха часове наред драмата, приключила благополучно, на другия ден по първите страници на вестниците се появи именно неговото

"заложническо селфи" с мнимия терорист

Пред в. "Сън" самият Бен обяснява, че предприел този ход, за да се увери дали коланът с експлозиви е истински. Това донякъде отговаря на специалността му - той е оценител на здравословни и безопасни условия.

Заедно с още шестима души той останал между последните задържани на самолета, след като похитителят пуснал останалите пасажери при приземяването на летището в Ларнака.

Виж още: Признаха селфито за болест

След като постояли половин час в очакване, той помолил член на екипажа да преведе на Мустафа молбата му да се снимат за спомен. Самозваният въздушен пират свил рамене утвърдително и

позирал за фотоса, който заснела една от стюардесите

Беше най-хубавото селфи в живота ми, заключава късметлията, описван от приятели като "луда глава", и обяснява: "Помислих си: защо не? Ако ни взриви, така или иначе няма да има никакво значение."

Когато забелязал, че експлозивите май не са истински, решил да се върне на мястото си и да планира следващия си ход... Който се състоял в изпращане на снимката до приятели с посланието: "Вашето момче не си поплюва!!! Пуснете си новините!!!”

Виж още: Селфитата при мъжете издават психични проблеми

Освен че усмихнатият му образ беше монтиран на колажи в други нелепи ситуации - до Адолф Хитлер или пред горящите кули на Световния търговски център, - британецът предизвика дискусия

правилно ли е определил фотоса като "селфи"

С думата "селфи", която се наложи и на български, се означават автопортрети, снимани с мобилен телефон от собствената ви ръка или чрез т.нар. "селфи пръчка".

Експерти по сигурността обаче са категорични в едно - че ако се окажете заложник, независимо дали на терорист, или на идиот, подобни действия не се препоръчват.

Виж още: МВР с кампания против смъртоносните селфита

Източник: "Индипендънт", "Гардиън"