Робърт де Ниро в "Ангелско сърце" е може би най-забележителният филмов Луцифер, но далеч не е единственият - виж още десетина известни дявола от филми и сериали, вкл. Гуендолин Кристи в новия хит The Sandman

Когато играеш Дявола, трябва да търсиш някакви човешки черти - защото Дяволът се е вселил в много хора, обяснява актьорът Валентин Гафт, който е Воланд в екранизацията по романа на Михаил Булгаков "Майсторът и Маргарита" през 1994-та. За многосерийната тв версия от 2005 г. в ролята влиза друг знаменит негов колега - Олег Басилашвили.

У нас, в постановката на Николай Поляков за Младежкия театър "Николай Бинев", Воланд е актрисата Койна Русева, чието превъплъщение беше отличено наскоро и с театралната награда "Икар".

Темата нашумя отново покрай няколко хитови сериала на писателя и сценариста Нийл Геймън: актуалният The Sandman по епичната му комиксова поредица от 1989-96 г.; предишния от същата "DC" вселена - "Луцифер", а също така екранизацията на романа "Добри поличби" (написан в съавторство с покойния Тери Пратчет), където Сатаната е компютърно-генериран, а се озвучава от... естествено, Бенедикт Къмбърбач.

Луцифер Морнингстар, който в The Sandman има епизодична поява, но със заявка за много повече в следващия сезон, вече не е сексапилният Том Елис, а високата 1,91 м Гуендолин Кристи. Популярна като войнствената Бриен от Тарт в сериала "Игра на тронове", тук тя има една от най-ефектните сцени - дуел със заглавния герой Сън(чо) / Морфей (Том Стъридж).

Знаете ли обаче, че първият дявол в киното е самият му баща Жорж Мелиес, който се е превъплъщавал неколкократно в този образ? За първи път - още през 1896 г. в смятания за първи филм на ужасите Le Manoir du Diable (Имението на дявола).

Оттогава насам Сатаната се е появявал на екран не 666 пъти, а двойно повече. Сред другите емблематични имена, които са влизали в неговата роля, са Винсънт Прайс в The Story of Mankind (1957) и Кристофър Лий в телевизионния Poor Devil (1973).

В краткотрайния сериал "Вестителите" (The Messengers), излъчван у нас по AXN, го играе португалецът Диого Моргадо, който е известен най-вече като екранния Исус Христос от минисериала "Библията" / The Bible на "Хистъри ченъл" (2014) и съкратената му версия Son of God / "Синът Божи".

Рей Уайз, популярен като бащата на Лора Палмър от "Туин Пийкс" и редица други сериали, е Дяволът в "Жътварят" / Reaper, от който са заснети едва два сезона през 2007-2009 г.

Сюжетът на комедийната поредица се върти около младеж, който навършва 21 само за да узнае, че собствените му родители навремето са продали душата му на Дявола. Сега той е принуден, подпомогнат от своите приятели, да му служи като ловец на души, избягали от Ада....

Гласа си му дават Макс фон Сюдов, който го озвучава в анимационния L'Histoire du soldat (1984), и Лео Маркс в "Последното изкушение на Христос" (1988). Тим Къри го е играл неколкократно - от анимационния The Chosen One (2007) до култовия "Легенда" (1985) на Ридли Скот.

Вероятно най-известният обаче е Робърт де Ниро в "Ангелско сърце" (1987) на Алън Паркър по романа на Уилям Хьортсбърг. Там героят му се нарича Луи Сайфър, а главната роля изпълнява Мики Рурк.

Съперничи му Ал Пачино в "Адвокат на Дявола" (1997) на реж. Тейлър Хакфорд, по едноименния роман от Андрю Нидърман. Там персонажът носи името на Джон Милтън, автора на "Изгубеният рай".

Сред "диаболичните" актьори има и други известни имена. Виго Мортенсен е Луцифер в "Пророчеството" (1995), Гейбриъл Бърн - Сатаната в "Краят на дните" (1999), Питър Фонда - Мефистофел в "Призрачен ездач" (2007), а Гари Олдман - Дявола в Beat the Devil (2002), късометражен рекламен филм за BMW от серията The Hire, където Джеймс Браун му продава душата си под режисурата на Тони Скот...

Гаел Гарсия Бернал играе такъв персонаж в Sin noticias de Dios / "Нищо ново от Господ" (2001), а Питър Стормеър - в "Константин" (2005), по същите комикси на "Ди Си".

Адам Сандлър е Сатаната в "Мръсна работа" (1998) и малко по-късно, в "Малкият Ники" (2000), играе един от тримата му сина, докато таткото е Харви Кайтел, а дядо Луцифер - Родни Дейнджърфийлд.

В Мефистофел, но от "Фауст" на Гьоте, са се превъплъщавали дори българи - само че на оперната сцена, където бас-баритоновата партия в едноименната творба от Шарл Гуно са изпълнявали знаменитите Борис Христов, Никола Гюзелев и Николай Гяуров.

Освен гореспоменатите Койна Русева и Гуендолин Кристи, в ролята са влизали и други актриси: Розалинда Челентано в "Страстите Христови" (2004) на Мел Гибсън, Дженифър Лав Хюит в "Дяволът и Даниел Уебстър" (2003), известен още под заглавие "Прекият път към щастието", Елизабет Хърли в римейка на Bedazzled / "Диаболично" (2000) - вместо Питър Кук от оригинала през 1967 г.

В литературата ни, освен в "На гости у Дявола" от Христо Смирненски, тази тема присъства и в детската повест от Елин Пелин "Ян Бибиян", където заглавният герой другарува с дяволчето Фют. В екранизацията от 1985 г., с песни от Вили Казасян, дяволските персонажи са куклени.

"Дяволът в черквата" е българска късометражна анимация на Иван Веселинов от 1967 г. по сценарий на Христо Ганев. А първият екранен Сатана у нас е пионерът на българското кино Васил Гендов в "Дяволът в София" (1921), приеман за първия роден научнофантастичен филм.

Сюжетът му: Скучаещият Дявол (Гендов) слиза на Земята в София, за да опознае живота на хората. Посрещнат враждебно, той пуска своя магически генератор на банкноти. Ала мошеникът Григорий задига генератора. Останал без средства, Дяволът е изхвърлен позорно от висшето общество. Добира се до пъкъла и се зарича за нищо на света да не заменя неговият уют с ада на София...

Специално внимание заслужават рокзвездите, на които тази роля приляга като ръкавица. Фронтменът на "Ролинг стоунс" Мик Джагър е пял като Дявола от първо лице в песента си Sympathy for the Devil (1968), вдъхновена от "Майсторът и Маргарита". По-късно нейни кавъри са правили Аксел Роуз с "Гънс енд роузес" и покойния Леми Килмистър с "Моторхед", а Фарел Уилямс и Фатбой Слим я ремиксират през 2003-та.

Филип Киркоров има дяволска роля в телевизионния мюзикъл / римейк на филма приказка от 1961-а "Вечера на хуторе близ Диканьки" (2001), а друг певец, Том Уейтс - в "Сделката на д-р Парнасъс" (2009) на реж. Тери Гилиъм.

Ненадминат сред тях обаче е Дейв Грол (барабанист на "Нирвана", фронтмен на "Фу файтърс") в "Тенейшъс Ди: Перцето на съдбата".

На снимката най-горе: Символистичната монументална картина "Луцифер" (1890-91 г.) на Франц фон Щук, закупена лично от цар Фердинанд I през 1890 г., когато той посещава ателието на художника в Мюнхен. След участие в изложбата "Демоните на модернизма" в двореца "Роверела" в Ровиго (Италия) платното се върна в новата национална галерия в София "Квадрат 500"