Холивуд се заиграва с идеята за афроамериканец в Белия дом още преди избирането на Барак Обама през 2008 г. Ето десетината му най-известни филмови версии, включително последната - в "Голямата плячка"

"Отмъстителите-2: Ерата на Ултрон" ни показа, че Ник Фюри (Самюъл Джаксън) е жив и вече няма никаква пречка да издигнем едноокия шеф на ЩИТ за президент на САЩ. 

Един от най-заетите актьори в Холивуд е на 66 и има във филмографията си над 150 роли. Докато чакаме да го видим в "Омразната осморка" на Тарантино, "Тарзан" (2016), "Клетка" по едноименния роман от Стивън Кинг или в следващ епизод от сериала "Агентите на ЩИТ", на 8 май по кината излиза "Голямата плячка", където той е главно действащо лице.

В тази екшън комедия той най-сетне се "издига" до американски президент, но не в Овалния кабинет, а насред Европа. След като самолетът му бива свален над необитаемите финландски гори, главнокомандващият на най-могъщата армия в света е принуден да разчита за оцеляването си на малко момче, което дори не е чувало за него.

Но не само дивата природа е заплаха за този необичаен тандем - по следите им е терористична група, която няма да се спре пред нищо, за да постигне тайната си цел.

През 1972-ра, когато Самюъл Джаксън започва кариерата си в киното, датира и първата по-съществена екранна поява на чернокож американски президент.

Актьорът е Джеймс Ърл Джоунс, който по-късно нашумява като гласа на Дарт Вейдър в "Междузвездни войни", а филмът - "Мъжът" (The Man), по едноименния роман от Ървинг Уолъс.

Виж още: Американците харесват повече измислените си президенти, отколкото истинския

Ако не броим хумористичния скеч с Дуейн "Скалата" Джонсън, в списъка са още:

- Президентът Линдберг от "Петият елемент" (1997) на Люк Бесон, който се играе от Том Листър-джуниър.

- Морган Фрийман в "Смъртоносно влияние" (1998). Десетилетие по-късно, в "Несломим", той се превъплъщава и в действителен президент - южноафриканската икона Нелсън Мандела, когото са играли също Идрис Елба и Терънс Хауърд.

- Дейвид Палмър от сериала "24", в чиято роля през първите пет сезона (2001-2006) влиза Денис Хейсбърт. Твърди се, че именно той има заслуга американското общество да свикне с мисълта за чернокож президент и да избере на поста Барак Обама. Наричат това "ефекта Палмър".

- Крис Рок като Мейс Гилиам в "Държавен глава (2003) - комедия, която прокламира, че само Белият дом е бял. Филмът е режисьорски дебют за комика, който освен това е сценарист и изпълнител на главната роля. Вицепрезидентът също е чернокож, защото е собственият му брат Мич (покойния Бърни Мак).

- Дани Гловър в "2012" (2009) е поредният черен US президент, който трябва да поведе народа през световен апокалипсис. Героят му Томас Уилсън избира да не напусне потъващия кораб и е погребан под руините на Белия дом...

- Джейми Фокс като президента Сойър в "Белият дом: Под заплаха" (2013), отново на Роланд Емерих, където живота му спасява най-сексапилният мъж в света - Чанинг Тейтъм.

- Блеър Ъндъруд ("Сексът и градът") като черния US президент с латиноамериканско име Елиас Мартинес в краткотрайния фантастичен сериал The Event, излъчен по Ен Би си през 2010-2011 г.