В акта за раждане на Николай, който дойде на бял свят по време на полет, вместо град ще бъдат вписани географските координати

Малкият Николай, който се роди по време на презокеански полет от Колумбия миналата сряда, 26 юли, ще бъде с българска националност, но като място на раждане няма да бъде посочен град, а географските координати - 49 градуса северна ширина и 21 градуса западна дължина.

Българчето дойде на бял свят на 12 хил. метра надморска височина над Атлантика, в самолет на "Луфтханза", който летял за Германия. Преди да стигне крайната си дестинация, той кацнал в Манчестър, където бебето и майка му Десислава били настанени в болница.

В "Луфтханза" сме много горди - това е невероятен и много емоционален момент, който се случва много рядко, коментира пред Би Ти Ви представителят на германската авиокомпания за България, Албания, Македония и Косово Александър Толвет.

Щом пасажерите разбрали, че на борда има родилка, задната част на самолета е била опразнена. Трима лекари сред пътниците помагали на 38-годишната бременна българка, която получила контракции в 35-ата седмица, с месец преждевременно.

При самолетните полети има рестрикции - бременни в края на 36-атата седмица не се качват на борда. Но самите екипажи също са обучени да помогнат при раждане на борда. Всяка година ходят на опреснителен курс по първа помощ, а една от темите е именно как да се помогне на родилка, поясни Толвет и добави:

"Обсъждаме в момента какво да направим за Николай, искаме да е нещо много специално - да направим нещо за живота и бъдещето му, не само да лети безплатно например."

Българчето е 11-ото бебе, родено на техен самолет от 1965 г. насам. Българската гражданска авиация също пази подобни спомени.

"Ние сме имали поне пет такива случая. Тогава нашите екипажи бяха тренирани. Ние нямаме погубено дете на борда, поне в българските аеролинии", припомня бившият главен авиоинспектор на България Ангел Борисов.

Местният вестник "Манчестър ивнинг нюз" разказва, че бебето е кръстено на един от докторите, които го изродили. Командирът на полета Курт Майер пък споделя, че за първи път преживява нещо подобно в цялата си 37-годишна кариера. След раждането на собствения ми син това беше най-вълнуващият миг в моя живот, категоричен е капитанът.

От "Луфтханза" разпространиха снимки на екипажа с новороденото

Източник: Би Ти Ви