Руската космическа програма отлага мисията си до Луната

Стъпването на Луната от руснаци се отлага. Руската програма за далечния космос, чиято основна цел е осъществяването на пилотиран полет до Луната, ще се реализира след 2030 г. Това обяви заместник-директорът на Роскосмос Денис Лисков на форума "Открити иновации", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Новият проект е свързан с Федералната космическа програма от 2016 г. до 2025 г., предвижда по-късна реализация.

"Във Федералната космическа програма са предвидени изследвания на Луната и Марс. За Марс са планирани автоматични станции, както и за Луната. Пилотиран полет до Луната ще има след 2030 г., затова не е включен във Федералната космическа програма. Технологиите, които трябва да бъдат разработени за неговото осъществяване, обаче са заложени в програмата", каза Лисков.

Преди седмица директорът на Института за космически изследвания към Руската академия на науките Лев Зельоний заяви на кръгла маса, че руските космонавти ще полетят към Луната още в средата на следващото десетилетие, а в края му ще кацнат на нея.

Руската космическа програма предвижда също изстрелване на свободно летящ модул на Международната космическа станция през 2018 г.