Най-новото механизирано творение на Boston Dynamics Спот има кучешко име, но от първия му клип ни побиха тръпки. Как се представя то в сравнение с предишното им робокуче LS3 и роботизираната дива котка WildCat? Вижте сами

"Спот е четириног робот, който може да се използва както в закрити помещения, така и на открито.

Използва електрическа енергия и се задвижва хидравлически.

Има сензорна глава, която улеснява ориентирането и придвижването по неравен терен.

Тежи малко над 70 кг..."

Така "Бостън дайнамикс" (Boston Dynamics) представят най-новото си творение.

Компанията, закупена през 2013 г. от гиганта "Гугъл", експериментира успешно в областта на роботиката и вече има десетина модела, които намират приложение.

Защо ли тогава от видеото - което показва как Спот може да се задържи на крака дори ако бъде сритан, - ни побиват тръпки?

Предишното им робокуче Legged Squad Support System () тежи над 100 кг и се използва като товарно муле в операции на американската морска пехота, откъдето финансират разработката заедно с правителствената агенция DARPA, която отговаря за внедряването на нови технологии в US армията.

Кръстено галено Куджо (като героя от едноименния роман на Стивън Кинг), то може да пропътува над 30 км по неравен терен и е в състояние да пренесе близо 200 кг товар.

Клипът, който представя Спот, е гледан над 2 млн. пъти за едно денонощие, но засега най-популярното видео от канала на "Бостън дайнамикс" е демонстрацията на тяхната роботизирана дива котка, също финансирана от военните.

Основното качество на това четириного с подскачаща и галопираща походка е скоростта - може да развие над 25 км/ч. по равна повърхност.

Всички тези кучета и котки ни карат с носталгия да си спомняме робокучето на "Сони" AIBO, предназначено основно да ни бъде домашен любимец, без да предизвиква кошмарни сънища а ла "Терминатор". Производството му обаче беше спряно през 2006 г.