Според синоптика към БАН Красимир Стоев се очаква температурите да достигнат до 26 градуса през тази седмица

През новата седмица температурите на места в страната ще достигнат стойности от 26 градуса. Пикът ще бъде във втортник. Това обяви пред Нова телевизия синоптикът от БАН Красимир Стоев.

В първия ден от седмицата облачността ще започне да се разкъсва и намалява, след пладне - до предимно слънчево. Ще остане ветровито, с умерен, в Източна България и северно от планините и силен южен вятър. Ще бъде топло, с максимални температури предимно между 17 и 22 градуса.

В сутрешните часове над планините облачността все още ще е значителна и на места в масивите от Западна България ще превалява дъжд, по-най високите места на Рила и Пирин - слаб сняг.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, преди обяд с разкъсана облачност. Ще духа умерен, временно до силен южен вятър. Максималните температури ще са в интервал 16-19 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода е около 7 градуса.

Фотогалерия: Пролетта е тук

Причината за необичайно топлото за февруари време е преносът на въздушни маси от Африка към Балканите, обясни Стоев.

По думите му в петък ще настъпи временно застудяване, като термометрите ще стигнат едва 7-8 градуса. Не се очакват валежи.

Синоптикът от БАН каза още, че не е е изключено и през март да има сняг. Температурите ще се нормализират след средата на март, обясни Стоев.

Източник: Нова телевизия