Прекратяват се процедурите по избор на изпълнител за строителството на автомагистрала "Хемус"

Премиерът Бойко Борисов е наредил да се спре процедурата за избор на изпълнител за строителството на автомагистрала "Хемус", съобщиха от Министерски съвет. 

Той е разпоредил на регионалния министър Лиляна Павлова Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти” незабавно да предприеме действия за прекратяване на процедурата за избор на изпълнител на строежа на Лот 1 и Лот 2 на "Хемус".

По неофициална информация мерките са взети заради съмнения за корупция на фирмите-изпълнители. 

Магистрала "Хемус" се очакваше да се строи със спестяванията от магистрала "Струма“. Тъй като такива не се очертават, на този етап се отменя строителството, тълкуват от строителното ведомство.  

Победител за "АМ Хемус лот 1" - от Ябланица до Угърчин бе обединение е "Джи Пи Груп" ООД, която се свързва с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Цената на лота бе 277 млн. лева без ДДС.

Виж още: Борисов: Магистрала "Хемус" ни е основен приоритет през 2016 г.​

Вторият участък от Угърчин до разклона с второкласния път Плевен - Ловеч бе даден на "ПСТ Хемус 2", който предложи за строежа близо 480 млн. лева. 

Водещото дружество там е "ПСТ Груп" ЕАД, която се смята за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски.

Срещу избора на изпълнители на двата лота имаше подадени жалби пред Комисията за защита на конкуренцията. Тогава на въпрос по време на парламентарния контрол министър Павлова обяви, че обжалванията отнемат между три и шест месеца и най-късно след половин година ще има възможност да бъде потвърден изборът на фирмите изпълнители.

Виж още: Авто-метафора на българския живот​

Очевидно обаче проверката на жалбите по-бързо е показала притеснителни резултати и сега се стига до прекратяването на процедурата.