По думите на премиера "за друго за каквото има пари, но "Хемус" трябва да върви"

Магистрала "Хемус" е основен приоритет за нас, защото без нея Варна и Северна България няма да са това, което заслужават да бъдат. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешната Среща на върха на министрите по пътна инфраструктура край Варна.

"Затова се надявам в нашите сметки да залегне през следващата година "Хемус" да е приоритет номер едно. Така и казах на финансовия министър - за друго за каквото има пари, но "Хемус" трябва да върви", коментира Борисов

По думите на премиер липсата на добра инфраструктура в страната е в следствие на годините, в които България е била част от враждуващ с НАТО и Западна Европа блок.

"Много десетилетия са загубени, като моето обяснение е просто - били сме от двете страни на два враждуващи лагера и хората не са имали възможност да пътуват. Сега времето е друго и ние трябва да наваксаме десетилетия", коментира премиерът.

Другите инфраструктурни проекти

Освен магистрала "Хемус", Борисов очерта като основен приоритет изграждането на тунел по Шипка, магистрала "Калотина" и скоростна отсечка между Велико Търново и Русе. 

"Когато след 20 дни заработят "Марица" и "Струма", ще стане изключително важно да изградим магистралата София - Белград, така че да може да има свързаност в региона, която всички ние искаме. Скоро ще направим среща с премиерите на Сърбия и Румъния по темите, по които министрите им не могат да вземат като решения, коментира Борисов. 

"Не може по 30- 40 години нищо да не е пипано и да искаме да направим всичко за една година. Ремонтите по "Хемус" вървят с добри темпове и като слезе човек и види по какво сме карали досега, ами то са се изредили 20 правителства, ако всеки е правил по 20 км. магистрали сега всичко щеше да е ново. Така че полагаме големи усилия за инфраструктурата и събираме повече пари", завърши министър-председателят.