Разследването на властите показва, че отговорите най-вероятно са изнесени от ученици

Прокуратурата се произнесе по въпроса със скандалните матури от тази година. Според магистратите предлагането и продажбата на верните отговори за матурата не е престъпление. Това става ясно от писмо на Софийската районна прокуратура в отговор на въпрос на Нова телевизия.

Прокуратурата започна проверка, след като разследване на телевизията доказа, че съществува практика за продажба на верните отговори за зрелостния изпит по български език. В конкретния случай репортерите успяха да си ги купят срещу 100 лева.

От постановлението става ясно, че в схемата са замесени няколко души. Едните купуват отговорите за матурата през 2014 г. и ги препродават през 2015 г.

Според разследването фактът, че отговорите се разпространяват след започването на изпита показва, че най-вероятно те са изнесени от зрелостници, а след това се решават и разпращат.

Не само Нова телевизия, но и журналисти от други медии успяха да си купят без проблем верните отговори и на тазгодишните матури. 

Виж още: 3000 двойки на матурите по литература за 12 клас

От Министерство на образованието и науката категорично изключиха възможността някой от централата на ведомството да е бил замесен в изнасянето на информация и обвиниха за това квесторите.

Въпреки случаите на преписване, тези матури показаха едни от най-ниските резултати сред зрелостниците досега. 

Източник: Нова телевизия