... всъщност е проблем на сутрешните блокове по националните телевизии, които дават несъразмерно голяма трибуна на политически лица. Ще видим ли скоро промяна? - и как реагираха участниците в медийния скандал (видео)

Случвало ли ви се е да пуснете телевизора в делнична сутрин, докато се приготвяте за работа или пиете сутрешното си кафе и по трите национални канала да говорят депутати, министри, изобщо политици?

"Произвеждането" на политически новини в сутрешните блокове често предизвиква вълна от коментари в Народното събрание и има ефекта на снежна топка - което пък захранва новинарските емисии, когато денят е "постен" откъм други събития.

Това устройва главно медиите и самите политици - но не и тв зрителите. (Освен онези, които лягат и стават с дневния ред на парламента.)

Привържениците на тази практика сигурно ще заклеймят другата крайност - сутрешния блок на обществената телевизия в Русия, която се смята за авторитарна държава под тоталния контрол на президента Путин.

В "Добро утро" на Първи канал вървят разнообразни сюжети - от уроци по самоотбрана и драматизирани случки от криминалната хроника през съвети за домашния майстор, кулинарни рецепти, хороскоп, модни тенденции, туристически репортажи до честитки за поредния рожден ден на любима родна или задгранична звезда.

В началото си Тв7, която се спомина след устремното си разрастване, приключило с фалита на КТБ, също беше приятна алтернатива на политическото говорене в сутрешните блокове. В първите й години там бяха най-красивите водещи, а лице на сутрешния блок беше носител на титлата "Мистър България", на когото с практични съвети гостуваха здравни, модни и всякакви други експерти.

Дори британският новинарски канал "Скай нюз", основан от Рупърт Мърдок, също отразява политическия живот в страната, но се концентрира повече върху теми от обществена значимост. Политиката се коментира от съответните репортери, а интервюта с депутати и други политици се правят не самоцелно, а по конкретен и значим повод.

Ако предпочитате сравняване с най-големите в медийната индустрия, същото се отнася и за американските тв мрежи - където многобройни регионални канали отразяват теми, които са значими само за местната аудитория, например протеста за липсваща пешеходна пътека в крайния квартал Х. (Макар че наличието на медийна звезда като Доналд Тръмп в Белия дом също предполага безкрайно и напоително говорене на политически теми).

У нас т.нар. breakfast television е сведена до обслужване на онзи, който плаща - и съответно поръчва музиката. А това, уви, не е зрителят, а рекламодателите и политиците, от които зависи бюджетът на обществените медии.

Както е казал народът: не е луд, който изяжда зелника, а който му го дава. Затова сутрешните блокове са в омагьосан кръг - те не могат да накажат политиците с мълчание.

Има все пак надежди, че това може да се промени. Телевизията е масово забавление, напомни в изслушването си пред СЕМ новият генерален директор на БНТ Константин Каменаров и заяви:

"Личното ми убеждение е, че сутрешният блок трябва да е фоново предаване... Философията на това предаване е по-скоро да го слушаш. От тази гледна точка имам чувството, че има една малко по-"свирепа журналистика" в тези часове и това сякаш озверява и освирепява хората... вместо да ги извади от вкъщи усмихнати."

Той обеща "много голяма промяна" в тази посока. БНТ, доколкото знам, се страхува да направи това нещо, за да не спадне гледаемостта, но поради естеството на различността си тя е в позиция да създава моди, не да ги следва, категоричен беше новият тв шеф, който встъпи в длъжност от 1 септември.

А в момента и "Денят започва" по БНТ, и "Тази сутрин" по Би Ти Ви, и "Здравей, България" по Нова телевизия имат водещи "единаци" - т.е. свалянето на Ани Цолова от ефир, което разби най-успешния тандем в сутрешните блокове, уеднаквява модела и свежда избора на зрителя до Иво Никодимов, Антон Хекимян или Виктор Николаев. Тримата не са точно "Мистър България", но са млади (не като Харисън Форд във филма "Сутрешен блок" или героя на Тодор Колев в сериала на Тв7), с приятна външност - и безспорно добри журналисти.

И все пак без постоянно женско присъствие сутрешният ефир изглежда скучен и сякаш още по-фиксиран върху политиката, а гостите от високите етажи на властта се изживяват като Кубрат Пулев преди поредния си мач за шампионската титла.

Хронология на медийния скандал

В студиото на "Здравей, България" в петък, 6 октомври, депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов (Обединени патриоти) си позволиха да заплашват Виктор Николаев в пряк ефир и да дават "недопустими оценки" за работата му, категорични са от Нова телевизия.

Предишния ден Антон Тодоров намекна от парламентарната трибуна, че президентът Румен Радев е лобирал държавата да закупи шведските самолети "Грипен" за нуждите на бойната ни авиация. В замяна получил "потупване по рамото, а не пет милиона".

Депутатът е член на временната комисия в парламента, която трябва да реши кои изтребители трябва да се закупят за армията ни. Разследващи от Унгария, Чехия, ЮАР са събрали доказателства, че шведската компания е давала пари под масата на свои лобисти, каза той пред Нова и допълни: "Твърдя, че има сериозни съмнения, че Румен Радев, като ръководител на интегрирания екип за избор на нов боен самолет, си е позволил волности, които подлежат на санкции."

Виж още: Бойко Борисов: Единственото ми искане за изтребителите е да са нови

На въпрос от Виктор Николаев дали изборът на грипените от служебното правителство на Огнян Герджиков е "продукт на определена шайка"*, Тодоров отговори: "Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето й."

"С конкурс ли сте назначен? Сложили са ви на временен договор и са ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре...", репликира пък Валери Симеонов по адрес на водещия. Коментирайки скандалите с роднински назначения, т.нар. "Кумгейт" в Хасково, вицепремиерът се обърна към Виктор Николаев с думите: 

"Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде? Къде работят? Използвали са връзките на водещия на Нова телевизия? Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт"...

От "Нова броудкастинг груп" реагираха с позиция, в която се казва, че приемат отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение. "Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми", категорични са телевизията. 

Журналистите в новините и актуалните предавания на Нова се присъединиха към това становище и запитаха депутата как въпрос на водещ може "да му изяде хляба", а Симеонов - какво намеква с формулировката "Викторгейт".

"Осъждаме остро всеки опит за намеса в работата ни. Право на всеки журналист е да задава въпроси, свързани с дневния ред на българското общество, особено когато са неудобни за политиците. Откровените заплахи в ефир противоречат на принципите за свобода на словото и внушават намерение за саморазправа и злоупотреба с власт", заявяват колегите на Виктор Николаев.

От централата на ГЕРБ бяха категорични, че винаги са защитавали свободата на медиите. "Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори. Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение", обясняват в становището си от управляващата партия.

Преди да подаде оставка в понеделник, депутатът политолог се извини, като в неговото разпространено от ГЕРБ изявление се казва:

Днес един мой отговор на въпрос на журналиста Виктор Николаев предизвика сериозна полемика. Държа да подчертая, че изконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима над останалите. Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Нещо повече, самият аз винаги съм държал на истината и на фактите и винаги съм си служил с тях. В конкретния случай не съм искал да "заплашвам" журналиста Николаев, но наблюдавам една всеобща истерия по темата...

Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми са изтълкувани абсолютно погрешно, аз държа да поднеса извинението си към Виктор Николаев. Правя го заради моя култ към свободата, правя го заради всичко онова, за което се боря повече от 28 години и заради създалата се истерия в определени среди от тази моя реплика, която смятам, че не беше коректно разтълкувана.

Трябва да си предубеден, заблуден или платен, за да възприемеш думите ми към Виктор Николаев като заплаха, заяви на свой ред във "Фейсбук" Валери Симеонов - и публикува пълния си цитат, за да подчертае, че иронията му не е била схваната правилно:

"Нека да кажем, че, в края на краищата, на упрек трябва да са подложени тези политици, които са извършили закононарушение, тези политици, които са нарушили реда, закона, правилниците, наредбите. Има ли поне един такъв случай? Поне да бяха изкарали от БСП един такъв случай?

Вие нямате ли роднини? Те работят ли някъде? Използвали са връзките на водещия на Нова телевизия? Точно това е станалo [иронично] Бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един “Викторгейт”.

Те [БСП] така си правят глупавите кампании. Глупави кампании за глупави хора, за нискоинтелигентни избиратели или електорат. Непрекъснато се подклажда някакво противоречие, иначе БСП няма никакви аргументи – и това става в момента, когато вдигнахме пенсиите с 24%".

"Вдигналите се в защита на Виктор Николаев мълчаха, когато в рамките на три години бяха опожарени 12 автомобила на телевизия "Скат"; мълчаха, когато по офиса в Бургас бе хвърлен коктейл "Молотов"; мълчаха, когато мутрите на Доган строшиха две камери и биха двама оператори в Созопол; мълчаха, когато малтретираха водещата на "Скат" Силвия Трендафилова на митинг на ДПС в Асеновград; както и в много други случаи. А когато мутри взривиха автомобила ми пред панелния блок в "Меден рудник", в който живея, писаха, че съм го извършил аз, за да търся слава", възмути се лидерът на НФСБ и собственик на телевизия "Скат".

По думите му, "най-вероятно - случайно", вулканът от "справедливо" възмущение срещу него е изригнал точно когато внесъл в прокуратурата сигнал срещу приватизацията на Български морски флот (БМФ) от фирмата на братя Домусчиеви...

На следващия ден, в събота, Симеонов продължи да подклажда конфликта, като даде 24 часа на трите национални телевизии и БНР, за да му се извинят - иначе щял да защити правата си по съдебен път:

"За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, породената омраза и неприязън към всеки, който си позволява да има собствено мнение и да го отстоява, особено ако той е на ръководен пост. Това става в една среда с предварително разпределени роли и "порции на властта" - каквато беше медийно-политическата среда в България доскоро. Но не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност."

В позицията си, публикувана в официалния сайт на Министерския съвет, той определи журналистическите реакции като клеветническа кампания, организирана от негови медийни недоброжелатели във всички национални телевизии. Всеки непредубеден зрител може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване, написа Симеонов и заключи:

"За информация на самонадеяните телевизионери - свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него.

Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта.

Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии."

ГЕРБ се разграничиха от ултиматума на своя коалиционен партньор, а зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че няма да участват в компроматни войни срещу БСП. Той увери, че управляващите не търсят и конфронтация с президента Румен Радев.

В понеделник Виктор Николаев също направи кратко изявление в ефир, за да благодари "на всички, които са подкрепили журналистиката - не просто него или предаването. "Това, което видяхме, не беше подкрепа, а лавина. Изпод руините на българската журналистика - срутвана и блъскана от доста време, тръгна лавина", констатира водещият и заключи:

"От реакциите след предаването в петък разбрах едно. Вие дадохте знак на журналистите, на политиците, на собствениците на медии и бизнеси, че искате в България да се задават свободно въпроси. Добри или лоши за някого, остри, спорни, но най-вече - зададени.

Без претенции, без страх, без да се изживяваме нито като жертви, нито като кандидати за "Пулицър". Не очаквайте да удряме шамари или да гоним от студиото някой, който ви е възмутил или разочаровал. Ние задаваме въпроси, а всеки сам преценява как да отговори, как да реагира и какво да каже.

Що се отнася до това кой говори от студиата - управляващи, опозиция, - всички ние носим отговорност кого избираме, кой е в политиката и когато е там, ние сме длъжни да питаме. Ще се опитаме да продължим да го правим.

Колкото до столчетата - виждали сме много политици, паднали от столчето на властта. Не забравяйте, че тези столчета ги давате вие и може да ги премествате - зависи от вас.”

* "Шайка" - публицистични книги от Антон Тодоров в две части: "Шайка 1: Бойко, Росен, Цецо и другите"  (2013) и "Шайка 2: Сергей, Гоце и другите" (2014), изд. "Милениум"