Сделката за 1,5 млрд. лв. трябва първо да бъде одобрена от правителството и парламента

Българската армия купува нови самолети за защита на небето ни. По неофициална информация от Министерството на отбраната са се спряли на чисто нови изтребители Gripen, пише в. "Сега". 

Решението е взето след получени оферти от Португалия, САЩ, Швеция и Италия. То трябва да бъде потвърдено от Министерския съвет, а след това - от парламента. 

Военното министерство избира между три възможности - изтребители втора ръка F-16 от Португалия и САЩ, изтребители втора ръка Eurofighter от Италия и новите шведски Gripen. От МО отказаха вчера да обявят какво е класирането, преди да бъде взето решение от правителството. След като правителството даде мандат за воденето на конкретни преговори, сделката трябва да мине през парламента, тъй като става дума за междудържавен договор за над 100 млн. лева.

Според източници на в. "Сега" влияние върху избора на нов изтребител е оказал и срокът на доставка. Едното предложение е било за 3 години, а спечелилото - 18 месеца от времето на подписване на договора. 

Натежала е и схемата на разплащане. Една от компаниите например е искала 100% авансово плащане, което е напълно невъзможно. 

Покупката на осем изтребителя, наземно оборудване, въоръжение и тренажори се очаква да струва около 1,5 млрд. лв. и няма как да бъдат платени накуп. При гласуването на проекта от предишното Народно събрание беше решено всяка година да се отпуска определена сума пари, за да се покрият плащанията по проекта до 2020 г. 

Виж още: Започваме превъоръжаване на армията

Евентуално след това - до 2023 г., ще се купят още 8 изтребителя. Вторият етап е несигурен, защото МО готви и други два проекта - купуване на патрулни кораби за над 800 млн. лв. и нови бронирани машини за над 1 млрд. лв. 

Служебното правителство продължи работата по проекта за изтребителите, която беше започната по време на правителството на ГЕРБ. Ако в сряда бъде взето решение, преговорите по договора и сключването му ще са работа на редовния кабинет. 

Сроковете за вземане на решение са заложени от предишното правителство и сегашното ги е спазило, оправдаха се от МО и обявиха, че са готови да предоставят резултатите от работата по избора на изтребител на 44-тото Народно събрание. 

Източник: в. "Сега"