Бебето е било диагностицирано с диафрагмална херния

Медицината отново доказва своя напредък - поредна успешна вътреутробна процедура беше извършена от екипа на доц. Атанас Щерев. Операцията помогна за спасяването на бебе, диагностицирано с диафрагмална херния - състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата.

След рутинен ултразвуков преглед на бъдещата майка в 20-ата гестационна седмица, се установява, че бебето е с тежка диафрагмална херния. Това е животозастрашаваща аномалия и единственият шанс е феталната хирургия.

От диагнозата до процедурата...

Случаят е поверен на д-р Петя Чавеева от Медицински комплекс "Д-р Щерев", която вече има успешен опит при подобни казуси. Специалистката по фетална медицина извършва миниинвазивна процедура, при която се прониква през устата на бебето с 3,3-милиметров фетоскоп и под гласните му връзки се раздува балон катетър.

По този начин се дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Самата д-р Чавеева споделя, че процедурата е била успешна и е минала без усложнения.

Успешен завършек при първия подобен случай

Подобна операция на бебе още в утробата се извършва за втори път в Медицински комплекс "Д-р Щерев". Благодарение на успешната намеса на специалистите през януари т.г. здраво се ражда първото бебе след такава интервенция.

Виж още: Специалистите по фетална медицина спасяват бебетата още в майчината утроба

Екипът и при двете уникални операции се ръководи от д-р Петя Чавеева, доц. Атанас Щерев и д-р Никола Персико от университетската болница L. Mangiagalli в Милано, Италия. Щастливата развръзка и спасяването на малкия пациент стават възможни благодарение на синхронизираната обща работа на специалисти по фетална медицина, детска хирургия и неонатология от няколко лечебни заведения.

Вътреутробните операции дават шанс

Това не са единствените процедури, осъществени от специалистите по фетална медицина в Медицински комплекс "Д-р Щерев". В средата на 2014 г. д-р Петя Чавеева и доц. Атанас Щерев приложиха за пръв път в България ендоскопска лазерна хирургия за лечение на тежък трансфузионен синдром при близнаци.

Това става възможно, след като през 2013 г. болницата е оборудвала и развила с помощта на сертифицирани на европейско ниво специалисти високотехнологичен сектор по фетална медицина, където да се прилага тази иновативна миниинвазивна методика. Чрез предлаганата фетална лазерна терапия могат да се лекуват различни проблеми при многоплодна бременност и да се избягва опасността от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба.

Така България се нареди сред петте държави в Европа, заедно с Великобритания, Франция, Белгия и Испания, където нуждаещите се от подобна интервенция бременни жени могат да се възползват от новите възможности на съвременната фетална медицина.

Откриването на евентуални проблеми в развитието на плода още преди раждането е от голямо значение за предотвратяването на фатални последици. Ето защо надлежното проследяване и прегледите по фетална морфология играят толкова важна роля през деветте месеца на бременността.

Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"