Обществените съвети от родители, бивши възпитаници и професионално доказали се личности трябва да извършват контрол върху работата във всяко училище и детска градина у нас

Най-малко двама родители ще участват в обществените съвети, с каквито от тази учебна година трябва да разполага всяко училище и детска градина у нас. Това предвижда проектоправилник за устройството и дейността на въпросните структури, предложен от МОН за обществено обсъждане, пише в. "Сега".

Според проекта обществените съвети се състоят от нечетен брой членове, като включват един представител на финансиращия орган и поне трима представители на родителите. В родителската квота поне две трети трябва да са майки и бащи на деца от съответното учебно заведение, а останалите могат да бъдат "професионално доказани личности от различни области на обществения живот, изявени общественици, спомоществователи, бивши възпитаници, които не са родители на деца и ученици от детската градина или училището". 

За професионалните училища има изискване в съветите да участва и представител на бизнеса. Според големината на училището общественият съвет ще има между 5 и 9 членове.

Проектът до голяма степен повтаря отговорностите, които училищният закон вменява на обществените съвети с цел по-голяма отчетност и контрол. 

Виж още: Задължават със закон да уважаваме учителите на децата си

Въпросните органи ще одобряват стратегията за развитие на учебното заведение, ще приемат ежегодния отчет на директора за изпълнението ѝ, ще обсъждат програмите за превенция на ранното напускане на училище и за предоставяне на равни възможности на децата, избора на ученически униформи и др. 

Те ще могат да предлага мерки за подобряване на качеството на образованието, да дават становища за разпределението на бюджета, да съгласуват училищния учебен план, избора на учебници и др.

Предвидено е представител на родителите да участва в комисиите за атестиране на директорите, при провеждането на конкурс за директор, както и при създаването и приемането на етичния кодекс на училищната общност. 

В заседанията на педагогическия съвет представителите на обществения съвет имат право на съвещателен глас, каквото право имат и поне трима представители на ученическото самоуправление и представител на настоятелството.

Източник: в. "Сега"