Повечето от мигрантите искат да продължат на север и да пресекат границата с Унгария

Над 2300 нелегални мигранти, идващи от България, са задържали сръбските гранични патрули в рамките на 3 седмици. За същия период са арестувани и 24-ма трафиканти на хора, съобщиха от сръбското министерство на отбраната, съобщи говорителят на министерството на отбраната в Белград Йован Кривокапич, цитиран от Асошиейтед прес.

454 души пък са арестувани във вътрешността на Сърбия. Те са настанени в приемни центрове.

Задържаните мигранти идват основно от Сирия, Афганистан и Пакистан. Те са заловени след въвеждането на съвместни гранични патрули по българо-сръбската граница.

Повечето от мигрантите искат да продължат на север и да пресекат границата с Унгария, преди да се отправят към по-богатите европейски страни, като според Кривокапич те се опитват да преминат през планински проходи, през гъсти гори, покрай речните корита с помощта на контрабандистите.

Виж още: Очакват 1 млн. бежанци да дойдат в Европа през 2016 г.

Контрабандистите все по-често използват непълнолетни лица, за да помогнат на мигрантите да преминат границата – опит да избегнат по-суровите присъди, които грозят зрял извършител на това престъпление.

В края на миналия месец Сърбия въведе съвместните военнополицейски патрули по границата с България, откъдето мигрантите нелегално влизаха с помощта на трафиканти. Мнозинството от тях искат да се доберат до Унгария и оттам да продължат пътя си до по-богатите западни държави.

Източник: АП, News.bg