Премахването на пубисното окосмяване днес е нещо като норма и за двата пола. Скорошно изследване показва, че 84% от жените го правят. Има ли обаче някаква здравна полза? Крие ли обезкосмяването вреди?

Откога пубисното окосмяване стана така социално недопустимо? Един от отговорите гласи - от възхода на системата VHS и възможността порнографията да се консумира масово на видеокасетки.

И така: защо жените се боят от "мохерчето" ? Според изследване върху 3300 жени, осъществено в САЩ, 59% от жените казват, че го правят "по хигиенни причини", 84% признават, че редуцират окосмяването, а 62% поне веднъж са предприемали пълна епилация. Най-старателно се обезкосмяват жените на възраст между 18 и 24 години, като 20% от тях казват, че го правят заради парньорите си. Сред причините, които изтъкват, е, че се чувстват по-секси.

Водещият специалист по темата д-р Тами Роуъм казва: "Много жени се чувстват нечисти и мръсни, когато не са се обезкосмили". Тя и екипът й посочват, че има връзка между обезкосмяването и възхода на пластичната хирургия. Броят на мъжете, които премахват обезкосмяване си, също се увеличава, но не така радикално, както при жените.

 pleyboy i masoviyat dostap do pornografiya sa otgovorni za totalnoto obezkosmyavane
"Плейбой" и масовият достъп до порнография носят отговорността за тренда на тоталното обезкосмяване

Но наистина ли епилацията е толкова чиста, секси, вдигаща самочувствието и всички останали неща, които респондентите сочат?

Честността изисква да признаем, че епилацията не съществува отскоро. Още в Древна Гърция и Рим жените са скубели космите или са ги пърлили с лампи и нагорещена маша. За днешния тренд на тоталното обезкосмяване голямо значение има списание "Плейбой". Според изследване на университета "Джордж Вашингтон" до 80-те години пубисното окосмяване при моделите е било по-обилно и видимо, за да се стигне до пълното му изчезване или редуциране до под 10% от 2000 г. нататък.

Вредно ли е окосмяването?

Всъщност то предпазва гениталиите от триене и инфекции. От хигиенична гледна точка е по-добре то да не се маха. Различните методи на епилиране могат да доведат до порязване или врастване на космите и да предизвикат възпаление на фоликулите или хиперпигментация.

Ако нямате късмет или използвате замърсена самобръсначка, можете да увеличите риска от херпес или други предавани по полов път заболявания. Това се получава, понеже по деликатната кожа на пубиса остават малки прореци, през които бактерии и вируси могат лесно да проникнат. Тоталното епилиране оставя деликатната пубисна зона без защита.

Източник: "Гардиън"