Звучи прекалено хубаво, за да е истина, но го доказва водещ експерт в областта на респираторната медицина

Шоколадът помага повече при кашлица, отколкото традиционния мед с лимон или греяната ракия. Звучи прекалено хубаво, за да е истина, но го доказва  водещ експерт в областта на респираторната медицина.

Професор Алън Морис, ръководител на сърдечно-съдови и дихателни изследвания в Университета в Хъл, е посветил живота си на изследванията на кашлицата. Той твърди, че може да докаже полезното действие на шоколада. Според заключенията му сиропите за кашлица, съдържащи какао, са много по-ефикасни

Пациенти, приемали шоколадовото лекарство по време на експеримент, имат значително подобрение на симптомите в рамките на два дни. В изследването са взели участие163 души.

То обаче не е първото по въпроса. Преди това Кралският колеж в Лондон също откри, че теоброминът, съдържащ се в какаото, е в по-ефикасен от кодеина - основна съставка в лекарствата срещу кашлица. Учените отдават това на полезните качества на какаото.

Шоколадът е по-лепкав от стандартните медикаменти срещу кашлица и образува покритие, което предпазва нервните окончания в гърлото, предизвикващи позивите.

Когато почувствате първите симптоми, побързайте да оставите парче шоколад бавно да се разтопи в устата ви, съветват авторите на изследванията.

Още за лекуването на актуалните настинки, грип и кашлица.

Източник: БНР