Висцералните, или "скрити", мазнини обвиват вътрешните ни органи и са особено подли, понеже увеличават риска от сърдечни заболявания, удар и рак - да не говорим колко ни загрозяват

Знаете ли, че някои мазнини са по-вредни от други? Висцералната мастна тъкан е важна за организма, тя предпазва вътрешните органи от въздействието на вътрешната среда. Въпреки това като цяло не трябва да надвишават повече от 10-15% от общото количество на мазнините в тялото.

Висцералните мазнини са по-голям рисков фактор за преждевременната смърт, отколкото цялостно повишеното телесно тегло, обяснява проф. Стефан Якоб.

Като всяко зловещо, и вредните телесни мазнини се подвизават под различни имена: висцерални, скрити, вътрешни - и тук не говорим за любовните дръжки и подкожните мазнини. Става въпрос за онези подли мастни депа, които обграждат органите ни и са отговорни за повишения риск от инсулинова резистентност и диабет, а също така от удар, сърдечни болести и някои видове рак.

Решението

Все пак има и добра новина. Фредерик Карп, професор по метаболитна медицина в Оксфордския център по диабет, ендокринология и метаболизъм, обяснява: "Трансформирането на вътрешни мазнини е по-динамично. Ако не ядете, те се редуцират по-бързо от останалите мазнини."

Мазнините по краката и ханша се акумулират по-бавно и се разграждат по-бавно.

От гледна точка на еволюционната им роля, висцералните мазнини генерират запас от енергия от мастни киселини - тогава, когато тялото се нуждае от тях. Но сега, със заседналия начин на живот, който водим, и повишения прием на храни, те пропускат мастни киселини, независимо дали се нуждаем от тях или не.

Добрата новина е, че висцералните мазнини са динамични и се поддават на промяна. Просто трябва да тренирате повече (половин час на ден) и да ядете по-малко. Ако с движението не ви се получава, просто яжте по-малко.

Важното е да стигнете до отрицателен енергиен баланс, при който изразходвате повече енергия, отколкото приемате - и така ще стопите коремните мазнини. Не става въпрос да влезете във форма след празниците, а да си осигурите здрав и пълноценен живот.

Дори само малко излишни висцерални мазнини увеличават риска от сериозни заболявания, но умереното сваляне на килограми веднага понижава този риск значително.

Източник: "Гардиън"