Форумът на One Architecture Week 2016 дава поле за изява на 16 лектори от 14 държави по темите "квартална общност", "нови архетипи", "политики на промяната" и "образование, анализ и участие"

Ян Геел, едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда в Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Аман, Мелбърн, Сан Франциско, Ню Йорк, пристига у нас за участие във Форума на One Architecture Week 2016.

Датският архитект е звездата в двудневната програма с лекции от деветото издание на международния фестивал за съвременна архитектура и градска среда. 16 лектори от 14 държави ще разкажат за световния си опит във въвличането на граждани в измислянето и поддръжката на градската среда.

Лекциите в продължение на два дни, 8 и 9 октомври, са по темите "квартална общност", "нови архетипи", "политики на промяната" и "образование, анализ и участие".

Гостуването на Геел е по инициатива на One Architecture Week, главния архитект на София Здравко Здравков и издателство "Жанет 45". Програмата на визитата включва представяне на книгата му "Градове за хората" в превод на български.

Архитектът е бивш преподавател в Кралската академия по изящни изкуства в Дания и съосновател на студиото Gehl Architects, което консултира градове с цел подобряване на обществените пространства и подпомага прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт.

Основа в работата му е идеята за публичното пространство в градовете като човешко право. Според него добрите условия за пешеходство и колоездене трябва да са неизменна част от всяка интегрирана политика в областта на общественото здраве.

Тази година той отбелязва половин век от началото на кариерата си и по този повод бе избран за куратор на датския павилион за архитектурното биенале във Венеция. Гостуването му се осъществява идва с подкрепата на датското посолство в София.

Момойо Каиджима е другото силно име в програмата с лекции на Форума на One Architecture Week 2016. Тя е сред основателите на ателието от Токио Bow-Wow, които се смятат за едни от най-иновативните в световен мащаб, а работата им вдъхновява редица дизайнери по света.

Целта им е да поставят под въпрос границите между публично и частно, както и да създават среда, която насърчава общуването между хората. Преподавателка в университети от световна величина, тя идва у нас с подкрепата на EU Japan Fest и в партньорство с общинската фондация "Пловдив 2019".

По темата "политики на промяната" с лекция се включва още Мишел Провоуст, директорка на Международния институт за нови градове в Алмейре, Холандия (INTI), който превръща в международно признат образователен и изследователски център, фокусиращ се върху "Новите градове".

Д-р Провоуст е работила като куратор в Холандския архитектурен институт (NAi) между 1998 и 2001 г., понастоящем преподава в Техническия университет в Делфт, Central Saint Martins в Лондон и Амстердамския университет, а гостуването й става факт с подкрепата на Creative Industries fund NL.

Тор Линдстранд (Швеция), който идва с подкрепата на национален фонд "Култура", е асоцииран професор във факултета по архитектура на Кралския технологичен институт в Стокхолм и съосновател на Larsson Lindstrand Palme arkitektkontor. Представял е проекти в "Тейт Ливърпул" и на биеналето във Венеция през 2008, 2010 и 2014 г., Steirischer Herbst, биеналето в Шънджън, музея Van Abbemuseum, VOLTA Basel, W8 Summer Cinema | Performa в Ню Йорк, Кралския драматичен театър в Копенхаген, NAI Ротердам, Архитектурния музей в Стокхолм и др.

По темата "квартална общност" се включват:

Иржи Сулженко (Чехия), бивш програмен директор на Пилзен 2015 - Европейска столица на културата, който в момента се занимава с DEPO2015, креативна зона в града.

Лаура Панаит и Силвиу Медешан (Румъния) са част от колектива La Terenuri и се занимават с темите изкуства, ландшафтна архитектура, социо-антропологически проучвания и архитектура.

Анна-Лаура Бургиньон представя френския офис Atelier d'Architecture Autogérée (AAA) - колективна платформа за градски изследвания от Париж, които често експериментират с изоставени пространства, въвличайки и самите гражданите в този процес.

Българското участие е доц. Меглена Златкова от катедра "Етнология" в ПУ "Паисий Хилендарски".

Деветото издание на One Architecture Week се осъществява в третия по големина панелен квартал в България - жк "Тракия" в Пловдив. Голямата тема е ролята на гражданската активност при определяне облика на градската среда, а мотото е "Действие. Полезни практики от панелните квартали".

Виж още: One Architecture Week 2016 влиза в панелните квартали

Общото между всичките участници във форума - те не само вярват, но и са доказали, че гражданското участие е незаменим ресурс, който може да допринесе за високото качество на градската среда. Международното участие на фестивала се подсилва от кураторите - румънското studioBASAR. Модератор на форума е арх. Христо Станкушев от dontDIY.

Форумът е единствената платена част от фестивала, а до 25 септември са в продажба билетите с намаление, които тази година са по-достъпни от предишни издания и могат да бъдат закупени онлайн и на място в офисите на "Едно" в Пловдив и София.  

One Architecture Week 2016

се организира от фондация "Едно за култура и изкуства" с подкрепата на Община Пловдив и фондация "Америка за България", с генералното партньорство на Programista и основното партньорство на "Баумит" и "Пътища Пловдив".

Събитието подкрепя Пловдив като Европейска столица на културата 2019 и е признато от журито на ЕФФЕ - "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" - с награда за 2015/2016 г.

Продукционни партньори на фестивала са ЙАФ България, Veolia България, EVN България, "Алукьонигщал", високият клас интериорни бои Spirit, B2N и Escreo.

Институционални партньори са Creative Industries Fund, Полският институт, Френският институт, посолствата на САЩ, Австрия, Дания, Германия и Белгия, EU Japan Fest, Румънски културен институт, Института Сервантес, Национален фонд "Култура", Гьоте институт и Румънската камара на архитектите.

Подробности за програмата на фестивала и форума с 16 лектори, както и голям ресурс от статии по темата за панелните квартали у нас и по света можете да следите в сайта на фестивала и "Фейсбук" страницата.

Източник: One Architecture Week 2016