Деветото издание на фестивала говори за трансформиращата сила на гражданското участие във формирането на градската среда

Деветото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда One Architecture Week (30 септември-10 октомври) влиза в панелните квартали. Локацията тази година е третият по големина панелен квартал в България - Тракия в Пловдив. Мотото е "Действие. Полезни практики от панелните квартали". Форумът с лекции на архитекти и студиа от 14 държави е на 8 и 9 октомври.

Централна тема на One Architecture Week 2016, представена в проучване, изложби, намеси и форум, е трансформиращата сила на гражданското участие във формирането на градската среда - как жителите на един панелен квартал са се намесвали през годините и са променили характера му, как тяхното участие го прави жив и нестатичен модел. Куратори на фестивала са румънското studioBASAR, които са интересни с работата си в панелни квартали в Румъния.

Форумът във втория уикенд на фестивала дава подиум на 16 лектори от три континента, които трябва да разкажат за световния си опит във въвличането на граждани в измислянето и поддръжката на градска среда.

Ян Геел от Дания, Момойо Каиджима от Япония, Меглена Златкова от България и Мишел Провоуст от Холандия са някои от най-ярките имена в програмата на форума, който тази година е двудневен. Това е единствената платена част от фестивала, а до 25 септември са в продажба билети с намаление, които са по-достъпни в сравнение с предишни издания и могат да бъдат закупени онлайн и на място в офисите на "Едно" в Пловдив и София.

Фестивалът се опитва да структурира и насочи гражданската енергия по един необикновен начин - чрез намесите в средата с участието на архитекти и дискусиите с граждани, които се състояха през лятото в пространството между първи, втори и трети блок, обясняват организаторите.

Освен това за настоящото издание фестивалът излиза с най-много продукти, които целят да имат дълготраен ефект за развитието на градската среда, гражданите, институциите, връзката между тях. Подходът на фестивалният екип в продължение на повече от година може да бъде пренесен като модел във всеки друг панелен квартал у нас.

Най-важният инструмент, чрез който фестивалът показва как може да се използва гражданското участие, е Намеса 1-2-3. Тя се ражда след многократни срещи с гражданите през лятото, за да се дефинира какво има нужда да се случи в празното пространство между трите блока: детска площадка, беседка за правене на конфитюр, създаване на платформа за уличен фитнес. По тези три обекта са работили архитекти от Австрия, България, Франция и Полша, отново с доброволното участие на граждани. Намесата се случва с подкрепата на австрийското посолство у нас, Френския и Полския институт в София, както и строителната фирма "Пътища Пловдив".

Проявите включват още представяне на "Проучването на квартал Тракия", чиито резултати са събрани в книгата "Алманах на панелна Тракия" - 200-страничен труд с автор арх. Нина Толева, издадени от "Жанет 45". Филм, също създаден специално за фестивала -  "Познавате ли архитекта?", пък проследява как е бил проектиран Тракия. Вече е факт интерактивната онлайн карта, която е достъпна за всеки и събира цялата налична информация за квартала.

Основната изложба на фестивала е "Живи пространства" с куратор Меган Луенбърг - американка, която живее в Тракия и изследва жителите му вече над година, като предлага нов поглед към разбирането ни за обитаване на пространството. Изложбата е "жива и интерактивна лаборатория", която ни дава шанс да се поучим от процесите, които продължават да променят и до днес облика на квартала. Той е разгледан като реалност, в която работата на архитектите се преплита с дейността на гражданите в едно равностойно съществуване.

"Живи пространства" се открива на 30 септември в халето на Тракия. Изложбата се осъществява с неизменната подкрепа на ЙАФ България и високия клас интериорни бои "Спирит".

Повече за програмата на фестивала четете на onearchitectureweek.com.

Фестивалът се организира от фондация "Едно за Култура и Изкуства" с подкрепата на Община Пловдив и фондация "Америка за България", с генералното партньорство на Programista и основното партньорство на "Баумит" и "Пътища Пловдив".

Събитието е в подкрепа на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" и е признато от журито на ЕФФЕ "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа" с награда за 2015/2016 г.

Продукционни партньори на фестивала са ЙАФ България, Veolia България, EVN България, Алукьонигщал, високият клас интериорни бои Spirit, B2N и Escreo.

Институционални партньори са Creative Industries Fund, Полският институт София, Френският институт София, посолствата на САЩ, Австрия, Дания, Германия и Белгия у нас, EU Japan Fest, Румънският културен институт, Института Сервантес София, Национален фонд "Култура", "Гьоте институт", Румънската камара на архитектите.

Източник: One Architecture Week 2016