Здравният министър заяви, че се надява човекът, пребил лекаря и сестрата в "Пирогов", да понесе тежко наказание

Мерки за сигурност трябва да има, но след това въпросът е институциите могат ли да реагират с достатъчна твърдост и бързина, за да стане ясно на обществото, че ако пиеш и биеш, след това лежиш пет години в затвора. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, коментирайки пред журналисти в Министерски съвет бруталния случай на агресия спрямо лекари от "Пирогов". 

Министърът изрази надежда, че посегателството над лекар и медицинска сестра ще бъде наказано строго. 

Здравният министър днес се срещна с оперативното ръководство на МВР и ръководството на болницата за набелязване на допълнителни мерки, с които да се гарантира сигурността на работещите в "Пирогов" и на пациентите. 

Здравният министър заяви, че се надява човекът, пребил лекаря и сестрата в "Пирогов", да понесе тежко наказание. 

По повод на набелязаните мерки Москов посочи, че всичко, което е нужно за гарантиране на сигурността на пациентите и лекарите е направено. 

Сред мерките за сигурност в най-голямата болница в страната се очаква да бъдат въведени паник бутони в джоба на всеки дежурен лекар, камери за видеонаблюдение и затягане на пропускателния режим в УМБАЛСМ "Пирогов". 

Виж още: Петър Москов: В ромските квартали няма държава

Те бяха уточнени на среща между представители на МВР и лечебното заведение. 

"До всеки лекар не можем да сложим полицай, не е и редно да го правим. Не знам дали и обществото би приело да го направим", коментира главният комисар на МВР Георги Костов.

Темата за насилието срещу лекарите беше водеща в началото на мандата на Москов, като тогава тя му спечели симпатиите на много хора. Тогава той предложи линейките просто да не ходят там, където се извършват побои над лекари. Тогава Москов отнесе много критики, но лекарите и работниците в спешната помощ застанаха на негова страна

Източник: novini.bg