"Социалното неравенство не може да поражда специални права – ако това, че си социалнослаб ти дава легитимност да биеш български лекари и полицаи, всеки български пенсионер би правил това", каза здравният министър

"За това, че 3/4 от инцидентите с бити медици се случват в циганските махали, министърът не е виновен. В част от тези гета много отдавна няма държава", коментира здравният министър д-р Петър Москов в студиото на "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

Преди дни той се навлече гнева на неправителствени организации и партии, като обяви, че линейки няма да ходят на опасни адреси без гаранция за безопасността им. Той дори беше обвинен във фашизъм, но в крайна сметка и спомогна за постигане на договореност с МВР за охрана на спешните екипи.

Министърът се извини за част от думите си, но подчерта, че все още стои зад смисъла на това, което е казал.

"Ако защитата на правото да упражняваш професията си наричаме "фашизъм", как да наричаме хората, които бият – антифашисти ли?, иронично запита Москов. 

Усещане за държава 

По думите му, липсата на усещане за държава поражда безнаказаност, а тази "травма" през годините само е бинтована с конференции и подобни събития. Москов подчерта, че ромите ще се почувстват част от обществото, когато осъзнаят, че имат и задължения към него.

Той подчерта, че в случая не става въпрос за ограничаване на права, а за консумирането им с ясна отговорност. По думите му въпросът не засяга само гилдията, защото след побой даденият лекар не може да работи, а десетки други се отказват от идеята да работят в спешната помощ.

"Навсякъде, където е упражнено насилие върху екипите на "Спешна помощ", те ще отидат след осигуряване на сигурност. Това не важи само за ромските махали, а за местата, които имат история на подобни инциденти", подчерта Москов, като допълни, че "въпросният главанак от Исперих", който на няколко пъти напада медици, е от български произход и линейка на неговия адрес вече ще идва "трудно".

Съвети по сигурността в махалите

Представители на ромски организации предложиха да се създадат съвети по сигурността в махалите, които да работят заедно с общините и полицията, а освен това обучените вече здравни медиатори да помагат на "Спешна помощ".

Заплатите в спешна помощ

Петър Москов подчерта, че през следващата година средните заплати в спешната помощ ще се увеличат с 20%, като в натоварените или отдалечени центрове ще се изравнят с тези в болниците и лекар няма да получава по-малко от 800-1000 лева.

По думите му от средата на 2015 г. "масивно количество" от еврофондовете ще отидат за подновяване на автопарка и ремонти на спешните центрове, като целта е в края на 2016 г. всеки у нас да може да разчита на квалифицирана спешна помощ в рамките на 15 минути от подаването на сигнала.

Министърът посочи, че има валидирана от МС концепция за спешната помощ, но освен това и ще се бори за това здравно неосигурените "да усетят разликата" в това, което получават те и това, което се полага на хората, които си плащат вноските. По думите му ще има ясно регламентиран спешен пакет и линейки няма да пътуват, само за да измерят температурата на болен.