Причината е скандалът с линейките в ромските махали. Искането на Движението съобщи от парламентарната трибуна Тунчер Кърджалиев

Той обвини министър Москов, че е нарушил с три изречения нормите на българската демокрация - Конституцията на България, Законът за здравето, Законът за защита от дискриминация, Хипократовата клетва. 

"Вие сами се лишихте от привилегията - човеколюбие", заяви още Кърджалиев на Петър Москов, цитиран от Novini.bg.

Петър Москов към ДПС: За мен е чест да ми искате оставката

"Трябва да бъдат предприети мерки екипите на Спешната помощ да влизат на места там, където има сигурност и ние ще го постигнем независимо какви етикети лепите на мен и на мнозинството", заяви от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Петър Москов. 

Той съобщи, че вчера след среща с МВР е осигурено екипи на полицията да влизат на някои места заедно с лекарите "Моля, никой да не ме осъжда, включително собствената ми политическа сила за това, че имам среща с местните медиатори", заяви още Москов.

Няма нищо смешно в това, заяви той на депутатите. Не трябва да си разменяме епитети, а да се опитаме да направим нещо, добави Москов. 

За мен е чест да ми бъде поискана оставката от ДПС, каза още министърът.

Радан Кънев към Местан: Боли ви, че не можете да властвате

"Един българския министър взе че каза истината и голям шум настана. Той дори два пъти се извини за това, което каза. Истината няма етнически характер. Проблемите на българските граждани са такива, че има цели общности от българското население, които очакват от спешната помощ да замести цялото здравеопазване", каза депутатът от Реформаторския блок Радан Кънев от парламентарната трибуна. 

Десният политик защити позицията на министъра на здравеопазването Петър Москов за защита на нападенията над лекари в страната. Изказването му беше по повод обвиненията срещу здравния министър във фашизъм и дискриминация от страна на ДПС. 

Радан Кънев посочи, че тези хора са доста често по-нервни от обичайното. Законотворчеството много години беше в ръцете на ДПС и нито един проблем в сектор "Здравеопазване" не е бил решен, а се е задълбочил. 

"Наистина нещо лошо каза д-р Москов и това беше, че проблемът може да се реши след преговори с местни ромски лидери. Нелепо ли е да се преговарят с тях преди изборите за местна власт. По същия начин, по който се разнасят пачки с пари. Да се преговаря с ромски лидери е нелепо и когато изборните резултати се качват, но това не е предизборен феномен. Оттук възниква възниква въпросът кой капсулира ромите в техните гета? Дали не са тези, които правят милиони и милиарди на техен гръб?", попита Кънев. 

"Въпреки нелепите програми за интеграция, от които крадете парите им, нищо лично към вас, г-н Местан. Какъв е точно проблемът? Какъв е този изострен патос, след като министър Москов де извини? Боли от нещо и то съвсем не е това обвинението, че г-н Москов бил фашист. Той знае, че не е такъв. Благодарение на РБ и неговата политика вие нямате възможност да властвате и това е проблем", обърна се Кънев към ДПС.

Местан: За ДПС ромите ще гласуват, защото гласуват за себе си

"За ДПС ромите ще гласуват, защото гласуват за себе си. При нас ромите водят листи, а не са на 9-то, 10-то, 11-то място", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна. 

"Ако вие, г-н Кънев, имахте ръст навсякъде в страната, колкото в Хасково, тук щяхте да имате 150 народни представители, обаче имате едва 290 хлд. Вие имате огромен проблем, имате тотална асиметрия между народното ви представители и огромният ви властови мерак", обърна се Местан към съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев. 

Вашият проблем е в ксенофобската теза, която имате, а не в думите, каза Местан. 

По думите му ПФ е днешното управление, заради "начина, по който рекетирахте Борисов". Вашата патриотична маска е съдрана, каза още Местан.