След като надделя в тридневен мач срещу настоящата номер 2 и се класира сред осемте най-добри в Откритото първенство на Франция по тенис, Цвети изгуби от австралийката Стосър, но се надява на квота за олимпийските игри

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова за първи път в кариерата си се класира за четвъртфиналите на "Ролан Гарос", където изгуби в два сета (4:6, 6:8) от поставената под №21 в схемата Саманта Стосър (Австралия), която през 2010 г. беше финалистка в турнира.

Българката имаше аванс от 4:2 и 40:0 в първия сет, а в тайбрека на втория водеше с 5:1 и 6:4. Това е петата й загуба от австралийката, след като предишната им среща миналата година завърши с победа за Пиронкова.

Все пак с класирането си за четвъртфинала българката се придвижва с 30-ина позиции нагоре в световната ранглиста, което повишава шансовете й за участие в Рио 2016.

Квотите за летните игри от 5 до 21 август се раздават на базата на световните ранглисти на АТР и WTA от 6 юни, т. е. ден след края на Откритото първенство на Франция, обяснява в. "Сега".

По право в основната схема на олимпийския турнир по тенис влизат 56 състезателки, като една страна няма право да изпрати повече от четири свои представителки. Другото задължително условие на международната федерация (ITF) е олимпиецът да е участвал в три мача за купа "Дейвис" или за "Фед къп" през последните четири години, като през 2015 и 2016 г. трябва да има поне по един мач за националния си отбор.

Заради тези ограничения целта на Цвети бе да стигне до Топ 80, където квотата й е гарантирана, тъй като много тенисистки преди нея ще отпаднат от списъка за Рио поради едната или другата рестрикция. А това означава, че през лятото Пиронкова ще представя България на трета поредна олимпиада след Пекин 2008 и Лондон 2012, където записа по една победа, припомня "Сега.

В предишния кръг на "Ролан Гарос" 28-годишната пловдивчанка, която досега бе на 102-ро място в световната ранглиста, направи впечатляващ обрат срещу Агнешка Радванска (Полша) с 2:6, 6:3, 6:3.

Осминафиналният им мач е започна още в неделя, но заради лошото време в Париж беше прекъснат при резултат 6:2, 3:0 за втората в света до момента Радванска. В понеделник за Откритото първенство на Франция беше почивен ден, а при доиграването във вторник Пиронкова направи серия от 10 поредни гейма и пречупи съперничката си в три сета, пише Sportal.bg.

Капризното парижко време принуди организаторите да спрат играта за няколко часа след втория сет, но това не попречи на българката да се поздрави с крайния успех. В четирите си срещи преди четвъртфинала Цвети имаше само един изгубен сет.

"Чувството е невероятно, страхотно. Нямам думи - толкова съм щастлива в момента", каза развълнуваната Пиронкова след голямата победа. 28-годишната пловдивчанка сподели още, че условията на игра действително са били "много трудни с целия този дъжд" и добави: "Чакахме почти три дни, за да завършим мача. Но не мога да се оплача...

Не знам как успях, това е сигурно. Помислих си доста върху това, което се случи в първата част на мача. При подновяване на играта бях доста по-спокойна, нямах какво да губя. Единственият начин да я победя беше да съм агресивна. Нямаше да повярвам, ако някой ми беше казал, че ще достигна до четвъртфиналите на "Ролан Гарос", коментира българката, която има подобен успех и на Уимбълдън през 2010-а, когато игра полуфинал.

Източник: Sportal.bg, в. "Сега"