Времето вечер е от съществено значение човек да приключи деня, който е отминал, да планира идния ден - но и да успокои ума си преди сън

Какво правят успелите ръководители преди лягане? Пет ключови занимания са подбрани въз основа на проучвания и обобщени в сп. "Форбс" от Питър Хай, президент на консултантската компания в сферата на бизнеса и информационните технологии Metis Strategy.

Прекарват време със семейството си

Успелият ръководител често се затруднява да разграничи работата и личния живот, като просто взема част от работата си вкъщи. Времето, когато се изолираш от работата и прекарваш време със семейството си обаче е от съществено значение.

Виж още: Как да не заспим, когато ни се спи много, а имаме работа за вършене

Както посочва Дейвид Брукс, щастливият брак и впоследствие щастливото семейство е по-важно от добрата работа. Преди децата му да станат независими, човек разполага с ограничено време, така че трябва да се възползва по възможно най-добрия начин от него.

Четат

Успелите хора четат изключително много. Имайте предвид, че четенето невинаги трябва да е с по теми, свързани с работата. Четенето просто за удоволствие е съществен начин за отпускане.

Виж още: Четири проучвания, според които четенето е изключително полезно за здравето ни

Според някои проучвания четенето от таблети или от електрони четци обаче може да навреди на съня заради светлината, която излъчват подобни устройства. Старомодните книги и списания са по-добър избор за четене преди лягане.

Планират, за да успокоят ума си

Може да звучи странно, че ако обмисляте бъдещето, ще успокоите ума си, но да разполагате с добре обмислен план означава да сте спокоен, знаейки, че планът ще е налице, когато се събудите. Ето как се прави:

- Направете списък на нещата, които сте постигнали предходния ден.
- Отбележете какво не е постигнато и какво трябва да свършите на следващия ден.
- Отбележете и новите си задачи за следващия ден 

Виж още: Какво прави мозъкът ни, когато спим

Много хора имат проблеми със заспиването вечер, защото все още разиграват събитията от деня в ума си и се притесняват за утре. Намалявайте тези притеснения с добро планиране.

Според "Бизнес инсайдър" главният изпълнителен директор на American Express Кенет Чено "обича да си записва трите най-важни неща, които иска да постигне на следващия ден". Това му помага да подреди приоритетите си на следващата сутрин.

Изключват мобилните си телефони и всички електронни устройства

Звуците от мобилните телефони, компютрите и таблетите отвличат ненужно вниманието, когато човек се опитва да заспи. Разрешете този проблем, като изключите всичко. Това ще ви позволи да се концентрирате върху нещата едно по едно, независимо дали става въпрос за семейството, за четене или за планиране.

Виж още: Техниката пречи на децата да спят

Всъщност, точно в тези минути на тишина могат да ви дойдат нови идеи. От полза е, ако до леглото си държите бележник и нещо за писане (вместо смартфон или таблет), за да си записвате тези идеи, когато ви дойдат.

Спят по седем часа

Някои нови проучвания на съня показват, че седем часа сън може би се отразяват по-добре, отколкото осем часа. Да се спи достатъчно е от съществено значение, за да подсигурите максималното функциониране на паметта и мозъка през новия ден.

Източник: Profit.bg