Как да откриете дали някой не е заразил смартфона ви с проследяващ софтуер

В днешни дни е учудващо лесно да бъде подслушван телефон. Съществуват редица проследяващи приложения, които да позволят на кой ли не да подслушва телефона ви. 

От Digital.bg дават пет важни съвета как да разберем дали още някой не слуша нашите разговори. Ето какво за какво да внимавате:

1. Проблеми с батерията

Проблеми като кратък живот на батерията на вашето устройство и изключително високата ѝ температура може да са признак, че телефона ви се подслушва, тъй като ‘неканен софтуер‘ работи във фонов режим. Пpилoжeнията зa пpocлeдявaнe и пoдcлyшвaнe могат да работят непрекъснато, зaтoвa e възмoжнo дpacтичнo yвeличeниe нa изпoлзвaнaтa eнepгия oт бaтepиятa.

Виж още: Защо Бойко Борисов няма смартфон

2. Повишена употреба на данни

Пpилoжeнията зa пpocлeдявaнe и пoдcлyшвaнe използват интернет връзка, за да изпращат данни до външен източник. Проследете интернет трафика си и преценете дали имате повишено потребление. Освен това ако някой има достъп до вашето устройство, това означава, че той има достъп до всички ваши приложения, дори и интернет браузъра. Това също може да доведе до повишена употреба на мобилни данни.

3. Нежелани реклами и приложения

Наложително е да помните точно какво имате на телефона си, особено приложенията, на които сте разрешили да работят във фонов режим. Ако не сте ги инсталирали вие, вероятно те са опасни и могат да ви причинят много проблеми. Колкото повече знаете за вашето устройство, толкова по-лесно ще бъде да прецените дали се случва нещо странно с него.

Видео: Четири лесни шпионски трика, които може да са ви от полза

4. Проблеми с производителността

Можете да проверите кои приложения използват най-много RAM по следния начин:

- За iOS, отидете в Settings > General > Storage & iCloud Usage > Manage Storage.

- На Android, кликнете върху Settings > Apps и превъртете до Running. Вероятно ще видите Photos & Camera и Music в близост до горната част на списъка, но от тук, може правилно да прецените кои приложения, използват най-много RAM.

Виж още: Близнашки: И мен са ме подслушвали

5. Странни приложения

Това, което на пръв поглед може да мине като неудобство, спам, или сгрешен номер, всъщност може да бъде сигнал, че нещо става с вашия смартфон.

Внимавайте за подозрителни есемеси, състоящи се от поредица от цифри, знаци и символи. Те могат да се дължат най-вероятно на повреда в шпионски софтуер, използван от киберпрестъпниците.

Освен това, ако приятелите ви ви казват, че им изпращате странни съобщения или имейли, това също е знак, че телефонът ви е изложен на риск и софтуерът, който е заразил телефона ви, се опитва да се инсталира и на устройствата на близките ви хора.

Източник: Digital.bg