С магданоз, зелен боб, краставици, зелен лук - по идея и рецепти от Kulinaria.bg

Кой казва, че зелениите присъстват в менюто ни само през пролетта? Ето няколко "зелени" кулинарни рецепти, подходящи и за летния сезон.

Салата табуле

Продукти: сол на вкус, 1 домат (розов), 1 ч.л. лимонов сок (на вкус), 100 г булгур, 3 връзки магданоз.

Начин на приготвяне: Накисваме булгура във вода за около два часа. Измиваме и нарязваме на много ситно магданоза и домата. 

Слагаме продуктите в голяма купа, добавяме лимоновия сок и сол на вкус и разбъркваме много добре. Сервираме салатата, по желание гарнирана с лимон.

Виж още в Kulinaria.bg: Салата от магданоз с булгур и нар

Печени пълнени картофи със зелен лук, яйца и бекон

Продукти: черен пипер, 40 г сирене, 4 яйца, 4 парченца бекон, 40 г кашкавал, 15 мл олио, половин домат (рендосан), 10 г масло, 20 г зелен лук, 2 картофа.

Начин на приготвяне:

Обелваме и издълбаваме картофите като ладии.

Приготвяме плънка от задушените в малко мазнина ситно нарязан лук и доматите, към които след отстраняването им от огъня прибавяме натрошеното сирене и кашкавала.

Напълнените картофи заливаме с мазнината, чукваме по 1 яйце на всеки, поръсваме с малко черен пипер и печем до омекване.

Добавяме листчетата бекон и отново ги запичаме леко.

Поднасяме със салата по избор.

Виж още в Kulinaria.bg: Кюфтета от тиквички със зелен лук

Туршия от зелен фасул

Продукти: 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 0,5 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1 с.л. оцет, 3 кг зелен фасул, 2 връзки копър.

Начин на приготвяне: Сваряваме зеленият фасул във вода за 20 минути, прецеждаме го и го охлаждаме. Редим го в буркани заедно с копъра и чесъна.

Приготвяме марината, като смесим и сварим оцета, солта, захарта и олиото.

Заливаме фасула с маринатата. Стерилизираме за 30 минути.

Виж още в Kulinaria.bg: Ориз с грах и зелен фасул

Салата от зелен фасул с бекон, синьо сирене и горчичен дресинг(по рецепта на шеф Леонардо Бианки - Лео) 

Продукти: 250 г зелен фасул от консерва, 3 парчета бекон, 80 г синьо сирене, магданоз. За дресинга: оцет, дижонска горчица, зехтин, сол, черен пипер.

Как приготвяме салатата: Запичаме нарязания на тънки лентички бекон в малко зехтин. В купа сипваме зеления фасул, бекона и синьото сирене.

Как правим дресинга: В купичка разбъркваме зехтин, оцет, горчица, черен пипер и сол.     

Сервираме салатата, полята с дресинга, и поръсваме с магданоз.

Виж още в Kulinaria.bg: Рецепта за свински карета с млад зелен фасул

Чашки от краставица със зеленчуков коктейл (още една рецепта на Лео Бианки)

Продукти: 1 краставица, 100 г сирене, половин зелена чушка, половин червена чушка, 5 черни маслини, 4 пера зелен лук, листа мента, сол.

Начин на приготвяне

Нарязваме краставица на пънчета и издълбаваме част от месестата част с помощта на лъжичка или нож.

В блендер пасираме чушките, маслините, пресния лук, сиренето и ментата. Краставиците пълним с готовата смес, украсяваме с пера див лук и подреждаме в чиния.

Виж още в Kulinaria.bg: Рецепта за супа "Грийнпийс"

Източник: Kulinaria.bg