Четири специалитета, популярни и у нас, но така, както ги приготвят в южната ни съседка - и как да си ги направите сами (с малко помощ от Kulinaria.bg)
Вдъхновени от нескончаемите новини за гръцката криза, се опитахме да погледнем на южната ни съседка и от кулинарна гледна точка - с няколко специалитета "по гръцки", които открихме в Kulinaria.bg.
Пилешка супа по гръцки
Продукти за соса:
1 лимон, изцеден на сок
2 яйца
220 мл бульон, зеленчуков
черен пипер на вкус
сол на вкус
магданоз за поръсване
Продукти за супата:
1 морков
2 стръка целина
1 глава лук
1 пиле около 1 кг
100 г ориз
0,5 ч.л. риган
3 с.л. зехтин
черен пипер и сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Пилето се поставя в подходяща тенджера и се залива с 3 литра вряла вода. След като водата отново заври, се оставя да къкри около два часа, или докато месото се отдели от костите.
Когато е готово, пилето се изважда, а бульонът се прецежда и се слага отново да заври. Към него се добавят оризът, ситно нарязаните морков, лук и целина, ригана, зехтина, черен пипер и сол на вкус. Оставя се да ври на слаб огън около 20 минути.
През това време месото на пилето се отделя и нарязва. Приготвя се яйчно-лимоновият сос: яйцата и лимонът се разбиват заедно, а към тях се добавя постепенно врящият бульон, като се бърка постоянно. След това се слага отново да се нагрява, но не се оставя да заври, а се разбърква леко, докато започне да се сгъстява.
Така приготвеният сос се добавя постепенно, като първо се смесва в отделен съд с горещия бульон от супата, така че да не се пресече. Пилешкото месо се добавя обратно в тенджерата.
Преди да се сервира, супата се поръсва с магданоз.
Виж още: Пет вкусни салати за лятото
Печени филийки по гръцки
Продукти:
1 хляб, за предпочитане "ръчен"
35 г риган
40 мл зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме хляба на филийки. Подреждаме ги в леко намаслена тава. "Поливаме" внимателно със зехтина, поръсваме с ригана и сол на вкус.
Запичаме леко в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 5-8 минути.
Виж още: Други рецепти за гръцка салата от Kulinaria.bg - с чери домати или с черен пипер
Гръцка мусака
Продукти:
сол и черен пипер
600 мл прясно мляко
1 щипка канела
1 ч.л. риган
4 скилидки чесън
500 г кайма смес
1 глава лук
4 домата
4 патладжана
100 мл зехтин
3 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Почистваме патладжаните и ги нарязваме на дебели шайби. Посоляваме ги и ги поставяме в наклонена тава да пуснат сок и да се отцедят. После ги нареждаме в тава заедно със зехтина.
Почистваме и нарязваме лука на ситно. Задушаваме го заедно с каймата, доматите, ригана, черния пипер, канелата и чесъна, докато водата на доматите поизври.
В отделен съд приготвяме сос от маслото, брашното и прясното мляко, като бъркаме непрекъснато на слаб огън, докато се сгъсти.
В тавичка от йенско стъкло нареждаме пласт от половината патладжани, пласт от сместа с каймата, след това пласт от останалите патладжани. Накрая ги заливаме със соса.
Печем мусаката на 180 градуса, около 40 минути.
Виж още: Рецепта за гръцко пастицо в Kulinaria.bg
Гръцка торта
Продукти:
1 пакетче бакпулвер
300 г брашно
1 шоколад натурален
100 г филирани бадеми
4 яйца
200 г захар
250 г масло
Начин на приготвяне:
Оставяме маслото да омекне на стайна температура. Слагаме маслото, захарта и четирите жълтъка в купа и разбиваме, докато всички съставки се смесят много добре и се получи хомогенна смес.
Добавяме брашното, шоколада и амаретите на много малки парченца (може да ги сложите в торбичка и да ги натрошите с чук за месо), разбъркваме, като смесваме всичко.
Разбиваме белтъците на сняг с бъркалка или миксер (за да улесните постигането на успешен резултат, посипете белтъците с щипка сол).
Добавяме разбитите на сняг белтъци и разбъркваме добре. Ако е необходимо сместа да стане по-мека, може да се добави малко мляко.
Накрая изсипваме бакпулвера, отново разбъркваме и слагаме във форма, намазана с масло. Печем на около 180 градуса, за 40 минути.

Източник: Kulinaria.bg
9 Коментара
Listed here you'll learn it is important, them offers the link in an helpful webpage: eyebrow embroidery
For many people this is the best solution here see how to do it. best nail salon
Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. Norwood Massachusetts
For true fans of this thread I will address is a free online! electric vehicle charger installer
Welcome to the party of my life here you will learn everything about me. Long Island accountant services near me
I should assert barely that its astounding! The blog is informational also always fabricate amazing entitys. Deltona Pest Control
This is very interesting, but it is necessary to click on this link: Oviedo Termite Treatment
Welcome to the party of my life here you will learn everything about me. Orlando Termite Treatment
This is exciting, nevertheless it is vital for you to visit this specific url: Kissimmee Bed Bug Treatment