Оттеглянето му било провокирано от нападките срещу цигарения холдинг, откъдето по-рано се оплакаха, че се правят опити компанията да бъде дискредитирана

През последните седмици в медиите зачестиха опитите за умишлено дискредитиране на "Булгартабак" чрез използване на моето име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията, посочва Делян Пеевски в обръщение до медиите.

Целта на подобни действия е името на "Булгартабак" да бъде тенденциозно замесено в политически интриги от моите опоненти, което аз категорично не мога да допусна. Не мога да допусна също негативната кампания да засегне над 100 хил. производители на тютюн, чиито поминък зависи в голяма степен от дейността на "Булгартабак", посочва още депутатът от ДПС.

"Имайки предвид това, заявявам, че излизам от акционерната собственост на "Булгартабак", като дружеството акционер, чийто мажоритарен собственик съм, продава дяловото си участие. "Булгартабак" е от съществено значение, както за националната икономика, така и за производителите на тютюн в страната, поради което компанията трябва да бъде защитена от всякакъв род посегателства и недобронамерени действия", заключава Пеевски в обръщението си.

Виж още: Пеевски се освети като собственик на редица компании

"Булгартабак" е изплатил над 100 млн. лева на тютюнопроизводителите у нас през последните пет години, като е изкупила 25 230 тона тютюн от всички сортови групи. Холдингът неотдавна се похвали и че е сред най-значимите данъкоплатци, като за изминалата година дружествата са внесли като приход за държавния бюджет около 754 млн. лева, основно акцизи (83%) и ДДС (13%).

Преди десетина дни обаче от кампанията се оплакаха, че през последните няколко седмици се правят опити за дискредитирането им "чрез тенденциозни материали в медиите", които имали за цел да се създаде негативно обществено настроение срещу "Булгартабак" и да се навреди на доброто им име.

По същото време, когато се заговори, че Делян Пеевски, заедно с Ахмед Доган, има забрана за влизане в Турция, от холдинга увериха, че не осъществяват експортни сделки с фирми от южната ни съседка и не продава наши цигари на този пазар. Фирмата била добре позиционирана в Близкия изток - на пазари в Дубай, Иран и Ирак, - Далечния изток, Африка, Адриатика.

Всички внушения, свързващи "Булгартабак" с твърдения за нередности в дейността й, целят единствено да манипулират общественото мнение и да злепоставят търговската репутация на компанията, заявиха от холдинга и заплашиха със съд всички, които злоупотребяват с доброто им име.

Виж още: "Шпигел": Българският политик Пеевски - айсбергът на корупцията