Мишел Обама е била три пъти на корица във "Вог", а Мелания Тръмп се е снимала гола... плюс още куриози от живота на президентските съпруги в Белия дом

Марта Вашингтон е не само първата Първа дама в историята на САЩ, но също и последната жена, изобразена на американската валута - поне до 2020 г., когато на банкнотата от 20 долара ще се появи Хариет Труман. Съпругата на Джордж Вашингтон е била лице на купюрата от 1 долар през 1886 и 1891, а двамата заедно - през 1996 г. 

Абигейл Адамс била доверено лице на мъжа си,

президента Джон Адамс, а заради острия й език и обширните познания за политиката я наричали "г-жо президент".

Марта Джеферсън била музикантка

След като се оженили, Томас Джеферсън купил на половинката си пиано "Монтичело". Едно от любимите им занимания заедно били да свирят дуети в салона си, като президентът акомпанирал на цигулката.

Доли Мадисън спасила американска икона

Популярна в светските среди, съпругата на Джеймс Мадисън била първата, която въвела традицията да се сервира редовно сладолед за десерт на вечерите в Белия дом. Но Доли е останала в историята и с това, че е съхранила ценна картина на Джордж Вашингтон, преди британците да запалят Белия дом през 1814 г.

Елизабет Монро била франкофонка

Заради красотата и стила си съпругата на Джеймс Монро била наричана във Франция La Belle Americaine (красивата американка) - а по-късно използвала своя престиж по време на Френската революция, за да спаси живота на Адриан дьо Лафайет, жена на френския революционер маркиз Дьо Лафайет.

Луиза Адамс - първата чужденка

Освен Мелания Тръмп, съпругата на Джон Куинси Адамс е единствената друга първа дама чужденка (родена и израснала в Лондон). Като англичанка тя практикувала множество любопитни хобита: свирела на арфа, пишела сатирични пиеси и отглеждала копринени буби.

Виж още: Седем факта за Мелания - балканската съпруга на Доналд Тръмп

Рейчъл Джаксън била омиротворител

С малки жестове или думи първата дама често озаптявала импулсивните реакции на съпруга си Андрю Джаксън, спестявайки му множество неудобни ситуации.

Хана ван Бюрен така и не станала първа дама

Съпругата на Мартин ван Бюрен починала през 1819 г., близо две десетилетия преди той да бъде избран за президент. Ако беше доживяла да влезе в Белия дом, щеше да е първата Първа дама, родена с американско гражданство.

Ана Харисън остава в историята

с най-кратката си кариера като първа дама - всъщност тя дори не влязла в Белия дом, тъй като президентът Уилям Хенри Харисън починал само месец след встъпването си в длъжност, а жена му била твърде болна, за да се присъедини към него в резиденцията.

Летиша Тайлър починала по време на мандата

Съпругата на Джон Тайлър получила удар и починала след само една официална проява - сватбата на дъщеря им Елизабет. Летиша била първата Първа дама, починала в Белия дом.

Джулия Тайлър обичала да се забавлява

Втората г-жа Джон Тайлър въвела танца полка в балните зали на Вашингтон, но е известна и с това, че обичала да обикаля столицата, карайки каляска с впрегнати бели арабски коне.

Сара Полк приела длъжността присърце

и забранила твърдия алкохол в Белия дом, заради което в светските среди й дали прозвището "Сахара Сара".

Маргарет "Пети" Тейлър била съпруга на военен

Да бъдеш първа дама някога значело не само да домакинстваш светски прояви и да носиш скъпи тоалети. Докато живеела с бъдещия президент Закари Тейлър на западната граница, където бил дислоциран като военнослужещ, Пеги се научила да стреля.

Абигейл Филмор била ученолюбива

Съпругата на президента Милард Филмор била учителка и след като станала първа дама, кандидатствала пред Конгреса за финансиране и с отпуснатите 2000 долара създала библиотеката на Белия дом, където днес се смята, че се съхраняват над 2 млн. тома.

Джейн Пиърс се молела всяка нощ

по време на кампанията съпругът й Франклин да не спечели президентските избори, защото не желаела да става първа дама.

Мери Тод Линкълн била противоположност на мъжа си

Противоположностите се привличат - това било особено валидно за г-н и г-жа Линкълн. Ейбрахам бил висок 193 см, а половинката му - едва 157.

Илайза Джонсън обичала кравите

Родена в щата Тенеси, съпругата на президента Андрю Джонсън нямала намерение да се отказва от южняшките си корени и когато двойката се преселила във Вашингтон, тя си довела в Белия дом стадо крави, които всеки ден си пасяли на поляната отпред.

Джулия Грант спасила живота на мъжа си

Семейство Грант били поканени да се присъединят към Линкълнови в театър "Форд", където бил застрелян президентът Ейбрахам Линкълн. Г-жа Грант обаче се отнесла подозрително към мъжа, който им донесъл поканата, и убедила съпруга си вместо това да отидат да видят децата в Ню Йорк.

Люси Хейс дала начало на великденската традиция,

която повелява децата да идват на поляната в Белия дом с боядисани яйца. Съпругата на Ръдърфорд Б. Хейс обаче не била чак дотам разкрепостена - тя забранила сервирането на какъвто и да било алкохол в Белия дом, заради което я нарекли "Лимонадената Люси".

Лукреция Гарфийлд била феминистка

Навремето съпругата на Джеймс Гарфийлд написала есе в колежанското списание, в което се обявявала за равно заплащане на жените. Десетилетия по-късно, вече като първа дама, настояла лекарката, която посещавала умиращия президент, да получи същия хонорар като колегите си мъже.

Елън "Нел" Артър била певица

Макар че така и не станала първа дама, защото починала преди съпругът й Честър А. Артър да встъпи в длъжност, тя била известно сопрано и дори пеела с мъжки хор.

Франсис Кливланд родила в Белия дом

Съпругата на Гроувър Кливлънд била едва на 21, когато станала първа дама и досега държи рекорда за най-крехка възраст на този пост. Тя е и първата, която се е омъжила и е родила в Белия дом, а освен това и единствената, пребивавала там в два непоследователни мандата.

Карълайн Харисън установила традиция

Половинката на Бенджамин Харисън лобирала университетът за медицински кадри "Джон Хопкинс" да приема жени - мнозина са забравили, че тя слага и начало на традиция в Белия дом: първата дама да избира официалния сервиз за хранене със специфична украса. 

Ида Маккини се занимавала с благотворителност

Докато боледувала и била на легло, съпругата на Уилям Маккини изработила над 3500 пантофа за различни благотворителни инициативи - в два десена: синьо и сиво.

Едит Рузвелт имала благ характер

Макар да не обичала да си пийва, г-жа Рузвелт била против сухия режим и винаги настоявала на събиранията й в Белия дом да се сервират коктейли.

Хелън "Нели" Тафт засадила японските вишни във Вашингтон,

които красят американската столица всяка пролет. През 1912 г. тя посетила Япония с президента Уилям Хауърд Тафт и кметът на Токио й изпратил 3000 фиданки.

Едит Уилсън била запален шофьор

Пряка потомка на Покахонтас, съпругата на Удроу Уилсън наследила авантюристичния дух на предшественичката си. Преди да се омъжи за бъдещия президент, тя си купила собствен автомобил и често била забелязвана да шофира из Вашингтон.

Флорънс Хардинг осигурявала напитките

за покер вечерите на съпруга си Уорън Джи Хардинг и въпреки Сухия режим поддържала бара добре зареден - с конфискуван алкохол, както твърдят от обкръжението на главния прокурор. 

Грейс Кулидж била запалена по бейзбола

Заедно със съпруга си Калвин Кулидж първата дама била почитателка на бейзбола и била много по-запозната от президента с този спорт. Любимият й отбор бил "Бостън ред сокс" и оттам дори я поканили да седи с играчите на резервната скамейка.

Луис "Лу" Хувър се намесила във вътрешните работи на Китай

Това обаче не станало по време на престоя й в Белия дом, а доста по-рано. Тя и бъдещият президент Хърбърт Хувър били запалени пътешественици и през 1899 г. се озовали в Китай по време на т.нар. Боксерско въстание. Г-жа Хувър се включила в строежа на барикадите и носела провизии до фронтовата линия с велосипед.

Елеонор Рузвелт е летяла с Амелия Иърхарт

Това се случило през април 1933 г., когато станала първата Първа дама, полетяла със самолет. Тя и прочутата авиаторка се измъкнали от вечеря в Белия дом заедно с други гости и се качили за една въздушна обиколка над полето, където днес се намира Пентагонът. Полетът всъщност продължил часове над Балтимор, а Иърхарт дори обещала да даде на президентшата уроци по пилотиране.

Бес Труман не изневерила на родния Мисури

Макар че съпругът й Хари Труман обикалял света, Бес била толкова привързана към родния си щат и изпитвала такава носталгия, че не харесвала дори химическото чистене във Вашингтон и изпращала прането в Канзас сити.

Мами Айзенхауер има цвят, кръстен на нейно име

Съпругата на Дуайт Айзенхауер обичала розовото толкова много, че на нейно име кръстили негов нюанс. Т.нар. "First Lady Pink", или "Mamie Pink" станало най-емблематичният цвят на 50-те години и се срещало навсякъде - от тапети за банята до сешоари за коса и сервизи за чай.

Жаклин Кенеди е лауреат на награда "Еми"

Много преди да се превърне в икона на масовата култура и модата, съпругата на Дж.Ф.К. печели тв наградата "Еми", след като през 1962 г. прави обиколка на Белия дом, съпътствана от телевизионните камери, за да им покаже за какви реновации е похарчила над 50 хил. долара (еквивалента на почти 400 хил. днешни долара).

Клаудия Джонсън облагородила магистралите

Наричана в детството си "Калинка", съпругата на Линдън Джонсън има заслуга за дивите цветя, които растат с километри край магистралите в САЩ. Докато мъжът й бил президент, тя дала подкрепата си за проект за разкрасяване на шосетата.

Пат Никсън била моден бунтар

Съпругата на Ричард Никсън обичала да се опълчва на правилата и останала в историята като първата Първа дама, която носела панталони на обществени места.

Бети Форд не искала да е първа дама

В последния ден от мандата на съпруга си Джералд Форд в Белия дом тя била толкова радостна, че затанцувала степ на масата в конферентната зала.

Розалин Картър била съветник на президента

Съпругата на Джими Картър имала склонност да нарушава протокола, като присъства на срещите на президентския кабинет, заради което сп. "Тайм" я определя като "втората най-влиятелна личност в САЩ".

Нанси Рейгън е актриса

Преди да стане първа дама, съпругата на Роналд Рейгън, също актьор, се е снимала в 11 игрални филма, сред които The Next Voice You Hear, Donovan's Brain и номинирания за "Оскар" документален The Dark Wave. В надписите обаче името й фигурира като Нанси Дейвис.

Видео: Рейгън си прибра Нанси на небето

Барбара Буш в подкрепа на грамотността

Съпругата на Джордж Буш-старши пише мемоари, в които разказът се води от името на нейното... куче. "Книгата на Мили" (Millie's Book) описва един ден от живота на семейство Буш - от дискусиите в Овалния кабинет до почивките за лов на катерици. Приходите от продажбите на книгата са дарени на нейната фондация в подкрепа на грамотността - Barbara Bush Foundation for Family Literacy.

Тя влиза в Белия дом през 1989 г., след като е родила шест деца, и доживява 92-годишна възраст, а на погребението й се събират четирима президенти и четири първи дами.

Вдовецът Джордж Буш-старши, Джордж У. Буш с жена си Лора, Бил и Хилари Клинтън, Барак и Мишел Обама плюс настоящата първа дама Мелания Тръмп. Снимка: Paul Morse Photography / Office of George H. W. Bush

Хилари Клинтън е печелила "Грами"!

Съпругата на Бил Клинтън не само е единствената първа дама, избирана на публична длъжност като сенатор на Ню Йорк, но и единствената, която се е състезавала в президентските избори. По-неизвестен факт за нея е, че е и единствената първа дама, печелила награда "Грами" от американската звукозаписна академия - за аудиоизданието на бестселъра й от 1996 г. It Takes a Village and Other Lessons Children Teach Us.

Лора Буш не обичала публичните изяви

и се съгласила да се омъжи за сина на президента Джордж Буш-старши при едно условие - че няма да й се налага да произнася речи в предизборни кампании. По-късно обаче тя самата изневерява на този принцип и помага за двукратното избиране на Буш-младши в Белия дом, като през юни 2000 г. дори прави обръщение пред конференцията на Републиканската партия.

Мишел Обама е висока 180 см

и заедно с Елеонор Рузвелт се извисява най-много сред първите дами - поне на ръст. Ако все пак бодигардовете й я изгубят от поглед в тълпата, кодовото й име в Сикрет сървис било "Ренесанс".

Мелания Тръмп е полиглот

Освен родния си словенски, новата първа дама на САЩ говори английски, френски, сърбохърватски и немски.

Президентите на САЩ хронологично:

Източник: "Рийдърс дайджест"