Михаела Филева с Павел и Венци Венц', Питбул с Кристина Агилера, Джанет Джексън, Адел, Ищар - и още песни, илюстрирани с кадри от града на любовта (видео)

Френската столица е известна като град на любовта и макар през последните години този имидж да беше донякъде накърнен от улични демонстрации, насилие и тероризъм, Париж си остава предпочитана дестинация не само за влюбените.

Там са заснети и немалко музикални клипове, а най-новият от тях е... български - съвместната песен на Михаела Филева с гаджето й Павел и дуетния му партньор Венци Венц', който използва качването до върха на Айфеловата кула, за да предложи брак на приятелката си. 

Това не е първата обща песен на певицата с двамата рапъри, които след броени дни ще гледаме като водещи на "Гласът на България" - те имат съвместно парче (Ако ти дам всичко) и в техния дебютен албум Setaabrat (2016).

Видеото към сингъла е дело на самите изпълнители. Без да планират предварително, те го заснемат при едно скорошно пътуване до Париж с приятели.

Изгледахме материала и бяхме единодушни, че няма по-подходящи кадри от тези, които са заредени с естествената ни емоция, както е и в самото парче, споделя Павел, а Венци Венц' допълва: "Не съм очаквал, че един толкова интимен момент като предложението за брак, споделен само с най-близките ми приятели, ще стане част от наш клип. Надявам се това да вдъхнови и други хора да бъдат смели, защото наистина вярвам, че отговорът на всичко е любов."

Сред скорошните музикални клипове, заснети във френската столица, е и A Paris, сингъл от миналогодишния албум на Ищар Baila.

Родената в Израел певица се влюбва в многоликия мегаполис още преди две десетилетия, а с песента отправя послание за толерантност, разбирателство и съжителство между различните култури. 

Питбул и Кристина Агилера също са сред изпълнителите, включили кадри от Париж в свое видео.

Дуетът им от 2012 г., който използва мотив от хита на "А-ха" Take On Me, се появи в албума на латинорапъра Global Warming (2012), а първият му клип стана част от цяла поредица, пусната в неговия YouTube канал, където песните се прослушваха на фона на гледки и от други европейски столици: Лондон, Берлин, Амстердам, Будапеща, Прага.

Може би най-известното музикално видео от последните години, чието действие се развива в Париж, е на Адел и нейната балада Someone Like You.

Режисьор е Джейк Нава, а черно-белият клип е сниман в ранните сутрешни часове.

Черно-бял - в първата си половина - е и късометражният филм от 2005 г. The Temptation of Victoria (Изкушението на Виктория), който илюстрира песента на "Ню Ордър" Temptation (1982).

Главна героиня в него е певицата на шведската група The Concretes Виктория Бергсман, а режисьор е Майкъл Шамбърг.

Виж още: Градовете в музикални клипове

Сюжетът за самотното момиче в Париж е разигран и в клипа на британската певица Корин Бейли Рей Paris Nights / New York Mornings, която на финала се качва в нюйоркско такси.

Песента е от втория й албум The Sea (2010 г.)

Американската кънтри звезда Тейлър Суифт също отива на разходка във френската столица, за да "започне отначало" - т.е. да намери нова любов.

Begin Again, чийто клип тя описва като "любовно писмо до Париж", е от албума й Red (2012), покрай който певицата привлече публика извън родината си, започна завоя си към попмузиката - и получи три от Европейските музикални награди на MTV.

Виж още: Три песнички за край на седмицата

В Come Back to Me на Джанет Джексън от 1990 г. виждаме Париж през погледа на режисьора Доминик Сена ("Да изчезнеш за 60 секунди"), който преди да пробие в Холивуд, снима с певицата няколко музикални клипа към албума й Rhythm Nation 1814.

Освен панорамни изгледи и култови места като мостовете над Сена, Монмартър, Айфеловата кула, парка Марсово поле, Големият дворец (Гран пале), гара Аустерлиц, в кадър се появява и бившият съпруг на Джанет - Рене Елизондо.

Завършваме отново с Питбул и клипа му Latinos In Paris - кавър по Ni**as In Paris на Джей Зи и Канйе Уест, който се вдъхновил от екскурзиите си до френската столица за модните дефилета там.

Компания на Питбул в Париж му прави неговият колега Сенсато, който също участва в албума Global Warming.