Как да се пазим и можем ли все още да се ваксинираме - съветите на проф. Тодор Кантарджиев

Пандемичният грип отново е у нас. Доказано е в националната референтна лаборатория - на 17 декември тестът се оказва положителен при дете, което лежи в столична болница. Пробата излиза много бързо, за около четири часа, обясни пред сутрешния блок на Нова телевизия директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му в момента има повишена заболеваемост в областите Хасково и Враца, като във втората е много вероятно да се докаже другият тип вирус - H3N2 (тип "Швейцария").

"Щамът "Швейцария" се развива по-бавно, но епидемията трае по-дълго. Ако епидемията от европейския щам започне по-рано - през януари, грипът ще ни държи до април. Ако започне пандемичният грип - той се развива бързо, за кратко време обхваща много болни и изчезва за месец и половина", коментира още проф. Кантарджиев. 

Виж още: Грипът ни дебне в мъглата

Според него европейският вирус винаги е опасен за хората с хронични заболявания и особено за децата, затова в САЩ препоръчват имунизиране на бебетата над шестмесечна възраст, което у нас още не било възприето.

В Европа понастоящем нямало пандемична обстановка, тъй като разпространението на грипа се е забавило, вероятно заради топлото време - когато хората проветряват и не се събират в тесни помещения, а прозорците в градския транспорт са отворени.

Виж още: Как да се храним, когато имаме грип

Когато има ваканции и дълги празници като предстоящите, с по четири почивни дни, развитието на епидемията също се забавя, допълни проф. Кантарджиев.

По думите му, за да се предотврати заболяване от вируса H3N2, е добре да ползваме дезинфекционни кърпички, да покриваме носа си, когато някой срещу нас кашля и киха, и задължително да мием често ръцете си. Освен това българинът трябва да се отучи да си пипа лицето, тъй като рискът от заразяване е много голям - не само през носа или устата, а и през очите.

Най-много трябва да се пазят бременните - при тях грипът минава най-тежко, затова е препоръчително или да се ваксинират, както се прави на Запад, или да внимават да не контактуват с болни.

Ваксината действа 21 дни след поставянето й, затова все още не е късно да се ваксинираме против грип - но не и през януари, когато вече няма да е ефективно. Пикът на заболеваемостта се очаква след края на януари.

Виж още: Какви вируси върлуват преди грипа

 

Източник: Нова телевизия