Какви са придобивките за пътниците

Обновена за пореден път Централната жп гара в София беше открита официално, а кметът Йорданка Фандъкова обяви, че Столичната община подготвя и проект за реконструкция на гаровия площад.

Виж още: 12 удоволствия (без кавички) от пътуването с влак

При рехабилитацията на гаровия комплекс са използвани най-съвременни строителни материали, техническо оборудване и обзавеждане. Освен че е архитектурно обновена, сградата вече отговаря на изискванията за енергийна ефективност.

Върху навесите на перони 3,4 и 5 е поставена фотоволтаична система за производство на алтернативна енергия, а върху покрива на приемното здание (чакалнята) - система от соларни колектори за топла вода. 

Предвидени и изградени са площи с ново предназначение: детски кът за майки с деца, чакалня за хора в неравностойно положение, единен център за управление движението на влаковете, мултифункционална зала, изложбена експозиция с предмети от историята на българските железници и зона със заведения за бързо хранене.

Виж още: София се сдобива с нова спортна зала до Централна гара

Изградена е и нова система за видеонаблюдение с постоянен мониторинг и контрол за осигуряване на безопасността.

Към всички обществено достъпни зони е предвиден достъп с информационни табла за хора в неравностойно положение. 

Осигурени са и нови системи за звукоизвестяване и информация на пътниците.

Стойността на сключените договори за обекта (строителство и строителен надзор) възлиза на над 62 млн. лева без ДДС, като е осигурено съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Транспортният министър Ивайло Московски, който придружаваше премиера Бойко Борисов на официалното откриване, коментира, че сега гарата е уникално съоръжение, и добави: "Във всяка европейска столица това здание е знаково. Вярвам, че и занапред ще бъде така."

По думите му през тази и следващата година усилията на всички са насочени към връщането на стабилността и успеха на железопътния транспорт и гарантирането на неговата устойчивост.