Заседание, продължило над 13 часа, депутатите приеха нови ключови промени в изборното законодателство

След законодателски маратон вчера, продължил над 13 часа до малко след полунощ, депутатите приеха нова порция промени в Изборния кодекс. 

Едно от ключовите решения бе задължително гласуване да има, но все пак без санкции и без стимули. Единствената санкция е, че граждани ще бъдат премахвани от избирателните списъци, ако не гласуват на два поредни еднакви избора (т.е. два поредни избора за президент, например). Така на практика се въвежда активна избрна регистрация на база предишни избори, която у нас ще наричаме за по-удобно "задължително гласуване".

Заради задължителния вот, който най-голямата партия смята, че ще бъде оспорен пред Конституционния съд и съответно обявен за противоконституционен, се предвиди избирателят за може да отбелязва в бюлетината "Не подкрепям никого". Въпреки първоначалното желание на ГЕРБ тези бюлетини да се броят като част от действителните гласове, определящи 4-процентната бариера, на срещата с премиера партиите от управляващото мнозинство се споразумяха този вот да не бъде отчитан при определянето на изборните резултати. Разпоредбата ще бъде гласувана на следващото пленарно заседание. 

Изборният ден вече ще започва в 7.00 часа и ще приключва в 20.00 часа, с възможност да бъде удължен с още час. Досега изборният ден започваше и завършваше с час по-рано - избирателите можеха да гласуват от 6.00 до 19.00 часа.

Виж още: Управляващите ревизираха промените в Изборния кодекс

Парламентът отхвърли и предложението на ГЕРБ предизборната кампания да бъде намалена от 30 на 21 дни. Така тя ще запази досегашната си продължителност от 30 дни, но всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията 30 или по-малко дни, в зависимост от своята преценка.

Народното събрание отхвърли възможността предизборната кампания да се води на друг език, когато е осигурен превод. За това имаше две предложения - на ДПС и на ДОСТ, но и двете бяха отхвърлени. Дебатите около тази точка предизвикаха напрежение в пленарната зала, като за малко депутати от Патриотичния фронт и ДПС да преминат в юмручна дискусия по въпроса. 

Чрез жребий ще се определят поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите при избори за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избори за членове на Европейския парламент от България, поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент, както и поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите при избори за общински съветници и кметове на републиката. 

Виж още: ДПС дава задължителния вот на Конституционния съд​​​​​​​

Обявяването им ще бъде не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Неправителствени организации с предмет на дейност в областта на защитата на политическите права на гражданите ще могат да излъчват наблюдатели на изборите.

Междувременно пред парламента имаше протест срещу промените. До ескалацията се стигна след края на протеста, когато група от десетина души се опита да пробие охраната на Народното събрание откъм задния му вход. На любителските видеокадри се вижда как служител на реда пада на земята, но не става ясно дали е ударен преди това от някого. 

Арестуваният Филип Николов беше отведен в 5 РУП. По данни на МВР мъжът е задържан, защото е ударил полицай при изпълнение на служебните му задължения и замерял сградата на парламента с хранителни продукти.

Източник: Агенция "Фокус"