Въпреки целия негативизъм, който се трупа върху БДЖ, жп транспортът си има и своите предимства

Едва ли има човек, който да не е пътувал поне веднъж през живота си с влак. Немалко българи ползват железниците ежеседмично, дори ежедневно. А когато прибягваме по-често услугите на БДЖ, е нормално да ни се набиват на очи недостатъците: овехтели вагони, миризливи тоалетни, редовни закъснения, липса на бюфети по гарите, намусени кондуктори...

Не можем да отречем обаче, че жп транспортът има и редица предимства пред останалите начини за придвижване из страната. С лекота можем да формулираме поне няколко:

1. Невероятните гледки

Българските влакове не са високоскоростни и в този случай това е преимущество! Качвате се и държите фотоапарата/камерата в готовност, тъй като изгледите, които си заслужава да запечатате на снимка или видео, дебнат на всеки километър. През юни това са червените полета с макове, месец по-късно цъфтят слънчогледите, а през август над главата ви прелитат щъркели.

Разбира се, порутената инфраструктура по места също представлява, уви, ефектна гледка, както и наводненията, които заливат плодородните земи през пролетта.

Виж още: С влак през зимата

Някои маршрути също са много живописни - например Искърското дефиле край София, теснолинейката Септември-Добринище или Чудните скали до село Ченге/Аспарухово, по линията Варна-Пловдив.

2. Любезните кондуктори

При по-дълго пътуване с влак разчитаме само на кондуктора - той/тя ще ви напомни, че трябва да заверите двупосочния билет на връщане, или къде да слезете, за да направите връзка със следващия влак по маршрута си; ще ви информира колко е закъснението, ще ви отвори вратата на вагона, ако е заяла, и може дори да успее да затвори прозореца в купето, който се свлича постоянно...

Тези мъже и жени в униформи заслужават поне малко от нашето уважение - все пак влакът, от който винаги намираме защо да сме недоволни, е тяхното постоянно работно място!

3. Социалната функция

Помните ли как някога не ви пускаха филма в киното, ако не се съберат поне няколко души? Е, сега може да се окажете съвсем сам в салона и пак ще си гледате набелязаното заглавие. Така е и с железниците. Нерядко на крайната гара слизат едва няколко души, а някогашните композиции, които тръгваха към морето с по 15 вагона, днес са петорно по-къси.

За хората, които не пътуват с личен автомобил до училище или работа, отдалечена от населеното им място, влаковете понякога са единствената алтернатива - както и ако живеете в малко селище, където няма магазин за хранителни стоки или аптека. Освен това минават доста по-често в сравнение с междуселищния автобусен превоз.

4. Екопогичност

Като пътувате с влак, допринасяте за по-малко бензинови изпарения и други вредни газове във въздуха.

5. Гарите

Замисляли ли сте се каква гигантска инфраструктурна мрежа представляват жп гарите - с подлезите, чакалните и вече неработещите бюфети? Поддръжката им едва ли е лесна и евтина, но персоналът се старае въпреки намаления си състав и ограничения бюджет.

Някои сгради, като обновената жп гара във Варна, дори имат архитектурна стойност. Почакайте да видите и Софийската, когато ремонтът й приключи окончателно в края на годината.

6. Пътуването с деца

Въпреки липсата на някогашните вагони за майки с деца, влакът често е предпочитан за семейни пътувания. През прозореца винаги се мяркат непознати за хлапето селскостопански животни, а широкото пространство във вагона или в купето е за предпочитане, ако малчуганът се отегчи и желае да се поразтъпче.

Виж още: Какво трябва да си носим при пътуване с БДЖ

Известен радиоводещ преди време сподели, че едно пътуване с БДЖ идеално уплътнява няколко часа с детето - качвате се например от София до Перник, а после почти веднага хващате обратния влак.

7. Евтините билети

Двупосочният билет София-Варна излиза почти колкото пътят ви с автобус в едната посока. Може да се възползвате от множество намаления и да си изкарате абонаментна карта, която допълнително намалява цената. Ако вземете запазено място на дете до 7-годишна възраст, което пътува безплатно, няма нужда да го държите в скута си през цялото време.

Впрочем сред категориите пътници, имащи право на безплатни пътувания, са и депутатите. А Мая Манолова дори се е возила в пътнически влак от най-старите модели - с общи вагони, които са й почти връстници.

8. Новите вагони

Обновлението е факт и ако не сте се качвали в новите спални вагони или мотрисите "Сименс", значи нямате представа как изглежда БДЖ в началото на XXI век! Разбира се, "побългаряването им" е неизбежно - още Алеко е констатирал това във фейлетона "Бай Ганьо на изложението в Прага". Но няма как с вагоните да сменим и народа, нали?

9. Сигурността

Не забравяйте, че каквото и да претърпите по време на пътуване с БДЖ, това е само материал за мемоарите ви! Ако, разбира се, оживеете. Статистически, в сравнение с броя на жертвите по шосетата, вероятността да загинете при влакова катастрофа у нас е минимална. Други трагични инциденти като атентата на гара Буново или пожара в нощния влак се случват рядко.

10. Свободното време

Преди да тръгнете на дълъг път, е важно да заредите себе си с търпение - както и батерията на смартфона/лаптопа/таблета/електронния четец. БДЖ ви осигурява време най-сетне да дочетете книгата, от която сте започнали едва няколко страници!

11. Свобода на движението

Някога вагоните бяха рай за пушачите. Сега пушенето, слава Богу, е забранено, но на някои ключови гари се прави по-дълъг престой, точно колкото за цигара време.

Ако ви заболят задните части от седене или страдате от синдрома на неспокойните крака, влакът също е за предпочитане - можете да станете, да се поразкършите и поразходите из коридора (ако не е пълен с пътници или с огромни куфари), дори да проветрите мозъка си през прозореца. А ако прозорците не се отварят, значи сте в експреса с климатик. От какво се оплаквате тогава?

12. Екзотиката

Закъснели сте с повече от час? Пътували сте цяла нощ правостоящ в коридора на първа класа? Хванали сте дископатия заради студа и течението?

Виж още: Препълнени влакове и кошмарно пътуване с БДЖ

О, я стига глезотии. С който и да е от видовете транспорт няма идеално пътуване. Вашите майки и бащи също са изпитвали подобни затруднения - попитайте ги. Ако сте склонен да търсите кусури, ще ги намерите и в самолета, и в автобуса, и по магистралите.

Преди време британски таблоид беше описал кошмарна ситуация и в тамошен влак, където само в тоалетната се натъпкали 10 души, един от които трябвало да седи на тоалетната чиния. По време на религиозните празници в Азия трудно ще си намерите място дори върху покрива на влака.

Всяко пътуване с влак носи своята екзотика. А може да срещнете и някой съвременен Бай Ганьо. Опишете го във фейлетон и току-виж сте станали новият Алеко.