Хакерът вероятно е атакувал по-малки и несигурни сайтове, чрез които се е сдобил с имейлите

Над 272 млн. имейл адреса и профили за различни сайтове са били откраднати от хакер. 

В сряда компанията за интернет сигурност "Холд сикюрити" обяви, че е получила от хакер база данни за 272 милиона имейл адреса и пароли за профили в различни сайтове, пише британският в. "Гардиън". 

Въпреки че звучи зле, всъщност пробивът не е толкова голям. Откраднатите пароли и имейл адреси, включително на потребителите на Gmail, Yahoo и mail.ru не са изтекли задължително от имейл акаунтите. 

По-скоро се смята, че са били взети от по-малки и по-несигурни сайтове, където потребителите използват имейл адресите си и парола, за да влязат в персонализирания си профил.

Виж още: Експертите напомнят: Сменяйте често паролите

Така хората, които използват различна парола за имейл акаунта си и за сайтовете, не би трябвало да бъдат засегнати от пробива. На тези, които използват еднаква парола за имейла си и за сайтовете, в които се регистрират, се препоръчва да сменят спешно паролата на електронната си поща. 

За съжаление няма как да се провери дали имейлът ви е един от тези над 272 млн., откраднати от хакера. Фирмата вече е опитала да предостави подобна услуга при подобно хакване през 2014 г., но тогава сървърите ѝ се сринали заради огромния наплив на хора, искащи да проверят онлайн сигурността си.

Виж още: Хакери могат да блокират телефоните ни през Wi-Fi

Изглежда основна мишена на хакера са били руските потребители. Около 57 млн. имейл адреса са към най-голямата електронна поща в Русия mail.ru, която има по около 100 млн. потребители на месец. Около 40 млн. са адресите в Yahoo Mail, 33 млн. в Hotmail и 24 млн. в Gmail.

Източник: "Гардиън"